Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatillinen koulutus tarvitsee puolustajia

Korkea-asteen koulutuksen leikkauksia on arvosteltu voimakkaasti, mutta toisen asteen ammatillisen koulutuksen todella kovat leikkaukset on nielty melko hiljaisesti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen menestyksen perusta, sosiaalisesti tasa-arvoinen koulutus, on hallituksen rajujen säästöjen kohteena. Leikkaukset osuvat kaikkein kipeimmin ammatilliseen koulutukseen, josta leikataan 570 miljoonaa euroa.

Yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta leikataan 300 miljoonaa euroa. Lukiokoulutuksesta ei leikata, joten ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat myös sosiaalisesti epätasa-arvoisia, sillä yli puolet nuorista valitsee perusasteen jälkeen ammattikoulun.

Korkea-asteen koulutuksen leikkauksia on arvosteltu voimakkaasti, mutta toisen asteen ammatillisen koulutuksen todella kovat leikkaukset on nielty melko hiljaisesti.

Säästökuurien rinnalle hallitus on käynnistänyt kärkihankkeita, joista yhtenä on ammatillisen koulutuksen reformi. Se sisältääkin hyviä tavoitteita, joiden toteuttaminen toisi lisätehokkuutta ammatillisen koulutuksen kansalliseen ohjaukseen ja järjestämiseen.

Uudistusten konkreettinen toteuttaminen jää kuitenkin koulutuksen järjestäjille eli niille, joihin leikkaukset juuri kohdistuvat. Samaan aikaan, kun täytyy säästää ja leikata, pitäisi tehdä merkittäviä pedagogisia ja hallinnollisia uudistuksia sekä päivittää henkilöstön osaamista. Tilanne vaatii koulutuksen järjestäjiltä ihmetekoja.

Päättäjien tulisi ymmärtää, että panostaminen koulutuksen uudistamiseen on investointi tulevaisuuteen. Koulutusasteiden välistä ja niiden sisäistä yhteistyötä tulisi merkittävästi parantaa.

Esimerkiksi jako lukioon ja ammattikouluun ei sovi enää nykypäivän osaamisvaatimuksiin. Toiselle asteelle tulisi luoda sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta sisältävä rakenteistettu koulutustarjonta, jota hyödyntäen opiskelijat voivat joustavasti rakentaa oman yksilöllisen opintopolkunsa työelämään tai jatko-opintoihin.

Kokonaisuudistus vaatii vuosien työn, joten nyt tulee keskittyä ammatillisen koulutuksen pelastamiseen panostamalla reformin toteuttamiseen niin, että koulutuksen järjestäjät pystyvät uudistukset myös käytännössä toteuttamaan.

Jukka Söderdahl

Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat