Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei-valkoisia suomalaisia ei voi sivuuttaa kuluttajina

Pieni mutta ahkerasti rasistisia viestejä levittävä ryhmä näyttää pitävän ruuvipihdeissä median ja poliitikkojen lisäksi nyt mainostajiakin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mainostoimistoissa ollaan huolissaan rasismin vaikutuksista mainoskuvastoihin, ja yrityksissä pohditaan, millaisia reaktioita syntyy esimerkiksi afrikkalaistaustaisten mallien esiintyessä mainoksissa (HS Kulttuuri 8.4.).

On hyvä, että mainostoimistojen väki nostaa esiin rasistisen puheen mahdollisia seurauksia. Hämmästystä herättää kuitenkin se, ettei kukaan jutussa haastatelluista nähnyt ei-valkoisia suomalaisia ryhmänä, jonka mielipiteistä yritysten kannattaisi olla kiinnostunut. Tämä kasvava ryhmä ostaa yhtä lailla tuotteita, ja moni näkisi varmasti mielellään mainoskuvissa – kuten muuallakin lehtien palstoilla ja televisiossa – enemmän itseään muistuttavia ihmisiä.

Myös osa valkoisista suomalaisista arvostaa kulutusvalinnoissaan moninaisen suomalaisuuden kuvaamista. Esimerkiksi Felixin tuore mainos sai sosiaalisen median täyttymään viesteistä, joissa kerrottiin aikeista suosia yhtiön tuotteita.

Pieni mutta ahkerasti rasistisia viestejä levittävä ryhmä näyttää pitävän ruuvipihdeissä median ja poliitikkojen lisäksi nyt mainostajiakin. On kuitenkin aika luopua kuvitelmasta, että voimme sivuuttaa ei-valkoiset suomalaiset puhuessamme nyky-yhteiskunnasta. Oli kyse kuluttamisesta, kouluista tai asuinympäristöistä, todellisuus on mennyt kuvitelmien ohitse.

Suvi Keskinen

tutkija, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat