Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rangaistusten pitää ehkäistä rikoksia

Rangaistusten tärkein tarkoitus on osoittaa, mikä on rangaistavaa ja mikä ei.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) oli oikeassa (HS Mielipide 3.4.) siinä, ettei rikosten rangaistuksia tule käsitellä yksin kansantalouden kannalta huomioimatta kriminaalipoliittisia vaikutuksia.

Oikeuslaitos ja sen osana rikosten rangaistukset ovat ehkä tärkein osa yhteiskunnan koossapitävää voimaa. Suomesta on kuitenkin kahdenkymmenen vuoden ajan puuttunut kriminaalipoliittinen keskustelu. Vankeinhoidon tempoilevat muutokset ja pyrkimys supistuksiin ovat osoitus vankeinhoidon tavoitteiden epäselvyydestä.

Sakkorangaistukseen suunnitellut muutokset eivät ole kriminaalipolitiikkaa, jolla pyrittäisiin rikosten ennaltaehkäisyyn, oikeudenmukaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Sakkorangaistuksien korottaminen tutkimatta sen vaikutusta muihin rangaistuksiin ei tue hallittua rikosten rangaistusjärjestelmää ja sen vaikutusta yhteiskuntaan.

Rangaistusten tärkein tarkoitus on osoittaa, mikä on rangaistavaa ja mikä ei. Tämä näyttää unohtuneen. Ennaltaehkäisyllä on kuitenkin edelleen rikollisuuteen suurin vaikutus. Siis meihin tavallisiin lainkuuliaisiin kansalaisiin.

Rangaistuksen uhka ohjaa yhteiskuntaa ja sen kansalaisia tulevaisuudessa vielä enemmän kuin nyt. Siksi rangaistusasteikossa pitää olla oikeudenmukainen ja yhdenvertainen porrastus rangaistusten kesken. Nyt siinä näyttää olevan puutteita.

Veijo Tuunanen

emeritus vankityönjohtaja, Sörkkä

Tohmajärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat