Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potkut eivät paranna perfektionistia

Voisikohan ensin kokeilla vaikkapa kognitiivista terapiaa?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pekka Seppänen leimasi kolumnissaan (HS Ura & työ 10.4.) perfektionismin sairaudeksi. Sairauden leimasta on työläs päästä eroon. Mutta koska perfektionismi on sairaus, siitä kuulemma voi parantua. Paras tapa parantaa on tukehduttaa ”sairas” työhön, jotta hän jättää työnsä ja ryhtyy taiteilijaksi, tieteilijäksi tai yksinyrittäjäksi. Aika rajut lääkkeet. Voisikohan ensin kokeilla vaikkapa kognitiivista terapiaa? On myös oikeasti parantumattomia tauteja. Ei niitäkään potkuilla paranneta.

On kahdenlaisia perfektionisteja. Positiivinen perfektionisti saa mielihyvää hyvin ja tunnollisesti tehdystä työstä. Patologisessa muodossa neuroottinen, ylitunnollinen perfektionisti uskoo, että täydellistä huonompaa ei voi hyväksyä, ja hän on kyvytön kokemaan mielihyvää. Seppänen käsitteli vain tätä negatiivista muotoa. Perfektionismi on kulttuurisidonnainen monitulkintainen käsite. Asteikko ei ole joko tai vaan heikosta vahvaan perfektionismiin, esimerkiksi nollasta yhteen.

Toivoisin perfektionisteja enemmän terveydenhuollon ammatteihinkin. Otan mieluummin rokotuksen perfektionistilta kuin sosiaaliselta pikkujoulujen hauskuttajalta.

En muuten ymmärrä perfektionismin ja natsismin yhteyttä.

Tapio Klen

psykologian tohtori, maatalous- ja metsätieteiden tohtori

Pieksämäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat