Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalliot ovat liian arvokkaita kertakäyttöön

Kiviaineksen kierrättämisestä kyllä puhutaan, mutta toimenpiteet ovat olleet vaatimattomia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on viime aikoina keskusteltu katupölystä ja liukkaudentorjunnasta. Erikoislääkäri Kalevi Laitinen ehdotti (HS Mielipide 30.3.) hiekoittamisen lopettamista ja nastakenkien käyttöönottoa. Ainakin Helsingissä ja Oulussa on kokeiltu vaihtoehtoisia liukkaudentorjuntamenetelmiä. Ideointi ja kokeilut ovat erittäin tervetulleita.

Katupöly sumentaa näkymiä kaupungeissa ympäri Suomen. Monet ovat todenneet, että sepeliä ”kylvetään” liikaa ja usein tilanteissa, joissa siitä ei ole hyötyä, kuten lumisateella. Katupölyn terveysriskit puhuttavat, mutta niitä ei vielä edes huomioida kattavasti.

Suomen kallioperän tavallisimpia mineraaleja on kvartsi. Sitä on myös yleisimmissä kivilajeissamme, graniitissa ja gneississä – näin ollen myös hiekoitussepelissä ja katupölyssä. Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC on luokitellut kiteisen kvartsin karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi. Kvartsipölylle altistuminen lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Sepelin käyttöä liukkaudentorjunnassa tuleekin vähentää jo varovaisuusperiaatteen takia.

Hiekoitussepeli on osa suurta ongelmaa: yhteiskuntamme kertakäyttää kiviaineksia surutta. Vuonna 2014 Uudellamaalla louhittiin kalliokiviaineksia noin 9 tonnia asukasta kohden. Pirkanmaalla kiviaineksia kulutetaan vuosittain keskimäärin 15 tonnia asukasta kohden. Kyseessä on uusiutumaton luonnonvara, joten lukemat ovat huikeita.

Liukkaudentorjunnassa käytettiin aiemmin harjusoraa, mutta laajan soranoton vuoksi se on käynyt vähiin. Vuonna 2012 Pirkanmaalla käytetystä kiviaineksesta jo 80 prosenttia ja Tampereen seudulla 95 prosenttia oli peräisin kallioista. Uusiutumattomasta luonnonvarasta on siirrytty toiseen. Ihmiskunnan luulisi nykyisin kykenevän parempaan ongelmanratkaisuun.

Miljardeja vuosia vanhat kalliot ovat Suomen luonnon ja ihmiselämän konkreettinen perusta. Kallioilla on muitakin kuin taloudellisia arvoja: maisemallisia, geologisia, biologisia ja virkistyksellisiä.

Kalliot muodostavat – tai niiden pitäisi muodostaa – elinympäristömme pysyvän elementin. Kertakäyttöinen tarve, kuten hiekoitussepeli, ei riitä oikeuttamaan miljardeja vuosia vanhan kallion louhintaa.

Kiviaineksen kierrättämisestä kyllä puhutaan, mutta toimenpiteet ovat olleet vaatimattomia. Yhteiskuntamme kiviainespolitiikkaan on aika etsiä ja löytää kestäviä ratkaisuja.

Suurin osa louhitusta kalliokiviaineksesta kulutetaan teiden rakentamiseen. Liukkaudentorjunnan osuus kokonaiskulutuksesta on arviomme mukaan noin prosentin luokkaa. Kiviaineksen kulutuksen vähentäminen voitaisiin kuitenkin aloittaa liukkaudentorjunnasta, koska vaihtoehtojen kehittäminen sepelinkylvölle tuottaisi välittömiä terveydellisiä ja viihtyisyyteen liittyviä etuja.

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri on jättänyt Pirkanmaan ely-keskukselle ja kunnille aloitteen, jossa kuntia kehotetaan edistämään kiviainesten kierrätystä ja kiviaineksia korvaavien keinojen käyttöä. Kannustamme samaan myös muissa maakunnissa.

Larissa Heinämäki

puheenjohtaja

Juho Kytömäki

sihteeri

Suomen luonnonsuojeluliiton

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat