Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivosteollisuudesta on tullut kirosana

Kaivoksia pyörittävät nyt – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta – monikansalliset kaivosyhtiöt.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaivosteollisuudesta ja malminetsinnästä on tullut kirosanoja. On väitetty, että Suomi lahjoittaa ilmaiseksi maaperänsä rikkaudet.

Suomessa on vielä runsaasti malmipotentiaalisia alueita, joista on löydetty ja löydetään lupaavia ja hyödyntämiskelpoisia malmiaiheita. Ongelmana on vain se, ettei Suomesta nykyisin löydy riskirahaa uusien aiheiden hyödyntämiselle.

Tämä selittyy pitkälti sillä, että valtiojohtoiset suomalaiset kaivosyhtiöt lopettivat kaivostoiminnan ja malminetsinnän. Yhtiöiden hallintoneuvostoihin valittiin poliittisin perustein jäseniä, joilla ei ollut osaamista ja kaukokatseisuutta, kun lopettamispäätöksiä tehtiin. Siksi kaivoksia pyörittävät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta monikansalliset kaivosyhtiöt.

Vuosien saatossa on kuultu ehdotuksia ja toiveita, että valtio perustaisi oman kaivosyhtiön, joka alkaisi hyödyntää maaperämme rikkauksia. Ollessani taas kerran työmatkalla Kittilän kairassa radiosta tuli ohjelma, jossa kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) esitti kotimaisen kaivosyhtiön perustamista. Pysäytin auton ja otin lakin päästä kunnioittaakseni Pekkarisen viisaita ajatuksia.

No, onhan meillä nyt oma valtion omistama kaivosyhtiö Talvivaara, jossa jokainen veronmaksaja on osallisena maksujen muodossa.

Yli 40 vuotta kaivosteollisuutta ja malminetsintää palvelleena tulin siihen tulokseen, ettei kannata olla mukana toiminnassa, joka luokitellaan kirosanaksi. Perehdyin murskekivipaikkojen ja soravarojen kartoitukseen. Kaikki haluavat ajaa hyviä maanteitä ja tarvitsevat rakennustonteilleen mursketta, soraa ja hiekkaa. Nyt minäkin tunnen olevani yhteiskunnallisesti hyödyllinen yksilö ja voin käyttää ylpeänä tarvekivimiehen titteliä.

Lasse Nousiainen

tarvekivimies, Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat