Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vertailulaskelmat eläkeindekseistä kertoisivat totuuden

Eläketurvakeskuksen tulisi tehdä vertailulaskelma, josta näkyy paljonko rahastoissa olisi nyt rahaa, jos taitettua indeksiä ei olisi otettu käyttöön.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keskustelu taitetusta eläkeindeksistä on kääntynyt sukupolvien väliseksi nokitteluksi. Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Esitettyjä arvioita eläkerahastojen kehityksestä voi jokainen väännellä mielensä mukaan.

Laskelmien tulisi perustua olemassa oleviin tosiasioihin. Yksi kiistaton luku on rahastojen nykyinen koko, 180 miljardia euroa. Olisi hyödyllistä tietää, miten tähän määrään on päästy, ja miten olisi käynyt, jos olisi noudatettu puhdasta palkkaindeksiä.

Puoliväli-indeksiin siirryttiin vuonna 1977 ja nykyiseen leikattuun indeksiin vuonna 1996. Historia on riittävän pitkä, jotta sen perusteella voi päätellä tulevaisuudesta.

Ehdotan, että Eläketurvakeskus tekee vertailulaskelman, josta näkyy paljonko rahastoissa olisi nyt rahaa, jos taitettua indeksiä ei olisi otettu käyttöön. Tilastot ovat olemassa. Työstäminen vaatii vain taulukkolaskennan perusosaamista. Saatu tulos asetetaan 180 miljardin rinnalle. Näin nähdään taitetun indeksin vaikutus tähän mennessä selkeästi euroina. Seuraavaksi valtiovarainministeriö tehköön arvion, mitä vaikutuksia taitetulla indeksillä on ollut kansantalouteen. Eli paljonko pelkkä palkkaindeksisidonnaisuus olisi lisännyt kulutusta, luonut työpaikkoja ja kasvattanut verotuloja. Lähtötilanne saataisiin näin puretuksi auki suuntaviivoiksi eteenpäin.

Pekka Valkonen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat