Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulujen kannattaisi harkita liittoutumista

Olisiko sekä korkeakoulujen että opetus- ja kulttuuriministeriön aika nousta nykyisten rakenteiden ja sitä ylläpitävien puolustusasemien yläpuolelle katsomaan liittoutumisen avaamia mahdollisuuksia?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ajatelkaapa tilannetta, jossa myöhästytte Finnairin lennolta New Yorkissa. Teidän pitäisi olla Helsingissä ennen seuraavan lennon laskeutumista. Menette asiakaspalvelutiskille ja eipä aikaakaan, kun teidät on ohjattu toisen lentoyhtiön lennolle. Lentoyhtiöt ovat muodostaneet liittoumia, joiden puitteissa voidaan lentää omien matkustussuunnitelmien pohjalta. Ja perille pääsee varsin usein aikataulujen mukaisesti.

Ajatelkaapa tilannetta, jossa korkeakouluopiskelijalta jää yksi kurssi suorittamatta ja seuraava suoritusmahdollisuus on vuoden päästä. Ohjaajat etsivät vaihtoehtoisia suoritusmahdollisuuksia siinä onnistumatta. Korkeakouluopiskelijan pitää odottaa vuosi, että pääsee suorittamaan kurssin, ja opinnot viivästyvät vastaavasti.

Suomessa korkeakoulujen määrää vähennetään rakenteellisen kehittämisen kautta. Koulut ovat ryhmittyneet puolustustaisteluun oman alueensa ja autonomiansa etujen turvaamiseksi. Energiaa kuluu nykyisten rakenteiden turvaamiseen. Korkeakoulufuusioissa vuosien työ ja siihen käytetyt resurssit johtavat usein vain uuden yksikön syntymiseen nykyisen rakenteen sisälle.

Lentoyhtiöiden ei tarvitse fuusioitua, jotta code-share-lennot toteutuisivat. Lentoyhtiöiden menestymisen ytimessä on liittoutumisen mukanaan tuomat edut. Liittoumat ovat luontainen osa toimintaa – eivät tavoitteita itsessään.

Myös korkeakoulumaailmassa tapahtuu liittoutumista. Yhdysvalloissa on tästä esimerkkejä huippuyliopistoista ja arvostetuista collegeista. Euroopassa on erilaista yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja/tai tutkimuslaitosten liittoumista. Korkeakoulujen palveluorganisaatio voi olla yhteinen. Kansainväliset huippuyliopistot tarjoavat code-share-kursseja yhteisiltä digitaalisilta oppimisalustoilta. Innovaatiokeskittymissä korkeakoulut ja tutkimuslaitokset verkottuvat uudenlaisiksi globaaleiksi ekosysteemeiksi.

Liittoutumisen tuoma lisäarvo on tärkeää korkeakoulujen keskeisten tehtävien hoitamiseksi. Liittoutuminen voi tuoda lisäarvoa esimerkiksi opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksien paranemisena, tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulosten merkittävyytenä ja hyödynnettävyytenä tai palvelujen laadukkuutena ja kustannustehokkuutena.

Korkeakoulut voisivat liittoutua myös kansainvälisesti. Digitaalinen kampus on yhtä lähellä riippumatta siitä, missä päin maailmaa opiskelija kulloinkin opiskelee. Korkeakoulujen profiloituminen ja keskittyminen vahvuuksiinsa osana kansainvälisiä liittoumia rakentaisi Suomelle uudenlaista kansainvälistä kilpailukykyä.

Olisiko sekä korkeakoulujen että opetus- ja kulttuuriministeriön aika nousta nykyisten rakenteiden ja sitä ylläpitävien puolustusasemien yläpuolelle katsomaan liittoutumisen avaamia mahdollisuuksia?

Antti Kauppi

FUAS-liittoumakorkeakoulun entinen projektijohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat