Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksin oston kieltäminen tehoaa – prostituoitu on rikoksen kohde, jota on tuettava

Ihmisten hyväksikäyttö kaupallisen seksin piirissä ei vähene, elleivät valtiot harjoita aktiivisia lainsäädännöllisiä ja sosiaalipoliittisia toimia sen vähentämiseksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Petteri Tuohinen maalasi jutussaan (HS Ulkomaat 10.4.) yksipuolisen kuvan viime viikolla Ranskassa hyväksytystä laista yhtenä prostituutiota koskevista kieltolaeista, jotka eivät ole toimineet missään päin maailmaa.

Todellisuudessa tämä Ruotsin mallin mukainen seksin oston kriminalisoiva laki on edistyksellinen tapa nähdä prostituutio osana seksuaalista kaltoinkohtelua. Kyseessä on uusi lainsäädäntö, joka on otettu käyttöön vasta muutamassa maassa Euroopassa sekä Kanadassa. Ruotsin ja Ranskan mallissa prostituutiossa olevat ihmiset nähdään rikoksen kohteina, joille myös osoitetaan tukitoimia seksin myynnin lopettamiseksi.

Kirjoituksen päälähde oli norjalainen tutkimusraportti kahden vuoden takaa. Toisin kuin jutussa annettiin ymmärtää, norjalainen tutkijaryhmä ei löytänyt merkkejä siitä, että prostituutio olisi kadonnut maan alle.

Myöskään väkivallan lisääntymisestä ei saatu viitteitä. Norjasta ja Ruotsista on saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan kysyntä on vähentynyt.

Ruotsissa seksin ostajien määrä oli vähentynyt 13 prosentista kahdeksaan prosenttiin vajaassa kymmenessä vuodessa. Lasku on merkittävä.

Ihmisten hyväksikäyttö kaupallisen seksin piirissä ei vähene, elleivät valtiot harjoita aktiivisia lainsäädännöllisiä ja sosiaalipoliittisia toimia sen vähentämiseksi.

Voimme vertailla esimerkiksi Ruotsia ja Saksaa, jotka säätivät täysin erilaiset lait suunnilleen samaan aikaan 2000-luvun vaihteessa. Nykyään Saksa on yksi kaupallisen seksin keskuksia Euroopassa. Arviolta noin 400 000 ihmistä ajautuu tai pakotetaan prostituutioon maan lukemattomissa laillisissa bordelleissa. Ruotsin väkilukuun suhteutettuna Saksassa on 20-kertainen määrä prostituutiossa olevia ihmisiä.

Loppujen lopuksi kyse onkin siitä, miten prostituutioon suhtaudutaan. Onko se vapaavalintainen ammatti vai maailmanlaajuista hyväksikäyttöä, jonka vähentämisen pitäisi olla kaikkien ihmisoikeuksia kunnioittavien valtioiden tavoite?

Yksi lainsäädännöllinen keino vähentää prostituutiota on kriminalisoida kysyntä eli seksin osto.

Tähän suuntaan Suomikin on pikkuhiljaa kehittänyt lainsäädäntöään kymmenen viime vuoden aikana.

Tanja Auvinen

toiminnanjohtaja, Exit – pois prostituutiosta ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat