Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi meillä ei osata poliittista dialogia?

Liian usein oppositiosta tehty kysymys saa ministeriltä vastauksen, joka ei oikeastaan ole vastaus kysymykseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yle TV1:n Vaalien välissä -ohjelma (7.4.) sekä eduskunnan välikysymyskeskustelu osoittivat jälleen, miten huonosti hallituksen ja opposition välisessä keskustelussa päästään kunnon dialogiin.

Liian usein oppositiosta tehty kysymys saa ministeriltä vastauksen, joka ei oikeastaan ole vastaus kysymykseen vaan ihan johonkin muuhun.

Ongelmaan liittyy olennaisesti nykyisen opposition kärkiedustajien retorinen tapa maalailla epäuskottavia uhkakuvia tyyliin ”pääministeri Sipilän hallitus vihaa naisia” tai ”Suomen koulutusjärjestelmä ajetaan alas”.

Ilmaisutapa vaatisi hallituksen ministereiltä vastauksen, jossa mentäisiin konkreettisiin asioihin ja vastakysymyksiin, joiden avulla voitaisiin kyseenalaistaa opposition yleiset väittämät. Näin voisi syntyä kunnon väittelyä – samasta asiasta ja samalla tasolla.

Tyypillisin hallituksen edustajan vastaus lähtee kuitenkin lähes aina pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmaan nojautuvasta retoriikasta ja valtionvelan kiihtyvästä kasvusta: ”Emme voi jättää tuleville sukupolville velkataakkaa.” Vastaus ei olekaan vastaus kysymykseen vaan yleinen selitys hallituksen toimintapolitiikasta.

Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministerille esitetyt, edellä mainitun tapaiset, hyvin tunnepitoiset purkaukset eduskunnassa kannattaisi viedä ministerin vastauksissa käytäntöön: vaikkapa pohdintoihin siitä, mitä 80 euron opintorahan leikkaus oikeasti tarkoittaa vuositasolla ja onko se sittenkään niin kamalaa.

Kukin ministeri voisi niin sanotusti ottaa kopin opposition kysymyksestä ja valottaa sitä laajasti esimerkkien avulla. Taas voisi syntyä oikeaa väittelyä, dialogia. Valitettavasti puoluejohtajat Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) näyttävät tässä huonoa esimerkkiä. Varsinkaan Soini ei näytä enää pääsevän ”asian päälle”, kun Kreikan tilanne ei ole ajankohtainen asia.

Tarvitsemme tässä uudenlaista poliittista kulttuuria.

Jyrki Jokinen

valtiotieteiden tohtori, Forssa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat