Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhden rahapeliyhtiön malli on askel oikeaan suuntaan

Rahapeliyhteisöjen yhdistäminen on paras tapa estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja vähentää rahapelaamisen haittoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Antti Myllymaa esitti arvion (HS Vieraskynä 11.4.), että Suomen rahapeliyhteisöjen yhdistäminen yhdeksi rahapeliyhtiöksi ei poista EU:sta tulevaa painetta järjestelmän purkuun. Myllymaan mukaan yhteen kansalliseen rahapeliyhtiöön nojaava järjestely on ristiriidassa Euroopan unionin uusliberaalin sisämarkkinaohjelman kanssa.

Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton yhdistäminen on askel oikeaan suuntaan. Se tuottaa merkittäviä hyötyjä suomalaisille pelaajille ja yhteiskunnalle. Rahapeliyhteisöjen yhdistäminen vahvistaa suomalaista yksinoikeusjärjestelmää. Se on paras tapa estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja vähentää rahapelaamisen haittoja.

Myllymaa on oikeassa kirjoittaessaan, että yksinoikeusoikeusjärjestely rajoittaa palvelujen tarjoamisen vapautta. EU:n tuomioistuin on lukuisissa ennakkoratkaisuissaan todennut, että rahapelipalvelujen rajoittaminen, jopa niiden kokonaan kieltäminen, on toimintaan liittyvien haitallisten seuraamusten takia mahdollista. Tässä katsannossa yksinoikeusjärjestely on täyskieltoa vähemmän rajoittava toimenpide.

Unionin tuomioistuimen linjausten perusteella Euroopan komissio on todennut, että jäsenvaltiot voivat rajoittaa sähköisesti välitettävien rahapelipalvelujen rajat ylittävää tarjontaa suojatakseen julkisen edun mukaisia tavoitteita. Tällainen tavoite on esimerkiksi rikosten, vilpin ja väärinkäytösten sekä sosiaalisten haittojen torjunta. Tästä oikeuskäytännöstä seuraa, että kansallisen suojatason saavuttamiseksi rahapelialalla ei tarvitse noudattaa vastavuoroisen tunnustamisen periaatetta.

Myllymaa totesi, että Maltan rahapelimalli on sisämarkkinaohjelman ihanteiden mukainen, mutta EU-maat ovat haluttomia omaksumaan sitä. Jäsenvaltioilla on tähän hyvät syyt.

EU:ssa ei ole rahapelialaa koskevaa yhdenmukaistavaa lainsäädäntöä. EU:n tuomioistuimen ennakkoratkaisukäytännön mukaan osittain tästä syystä jäsenvaltioilla on laaja harkintavalta siihen, kuinka ne rahapelimarkkinansa järjestävät.

Muut EU-maat vastustavat Maltan mallia suojatakseen hallinnollista suvereniteettiaan ja omaksumaansa rahapelipolitiikkaa. Malta on katsonut, että sillä on hallinnollista toimivaltaa – mukaan lukien verotus – kaikissa niissä maissa, joihin se sallii Maltalle sijoittautuneiden peliyhtiöiden tarjota pelejään. Tällainen järjestely ei lisää luottamuksen ilmapiiriä jäsenvaltioiden kesken.

Sisämarkkinakäytännöistä poikkeamiseen käytetyt oikeuttamisperusteet eivät Myllymaan mukaan kelpaa EU-tuomioistuimelle, jos jäsenmaan järjestely poikkeaa selvästi muiden EU-valtioiden käytännöistä.

Tälle kannanotolle ei ole perusteita sen enempää EU:n tuomioistuimen ennakkoratkaisukäytännössä kuin komission sitä soveltavassa päätöksenteossakaan.

Perustamalla uuden, yksinoikeudella rahapelejä tarjoavan rahapeliyhtiön Suomi pyrkii kehittyvässä rahapelimaailmassa vahvistamaan edellä todettujen oikeuttamisperusteiden toteutumista. Tämä on kestävä tie eteenpäin.

Päivi Nerg

kansliapäällikkö

sisäministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat