Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Akatemian rahoitus on tuloksellista

Julkaisujen lukumäärä tai viittausmäärä ei ole itsessään tieteen laadun mittari.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntai-sivuilla (HS 10.4.) käsiteltiin Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan rahoituspäätöksiä ja rahoitetun tutkimuksen tuloksellisuutta.

On tärkeää, että rahoituspäätösten perusteista ja tutkimuksen tuottavuudesta ja vaikuttavuudesta keskustellaan. Samalla on kuitenkin varmistettava, että käytetyt aineistot ja menetelmät soveltuvat valitun tarkastelun tavoitteisiin.

Valitettavasti asiaa selvittäneiden tutkijoiden Atte Oksasen ja Pekka Räsäsen aineistossa ja analyysissä on vakavia puutteita.

He väittävät, että Suomen Akatemian rahoitus ei ole tehokasta, koska sillä saadaan aikaan vain vähän tieteellisiä julkaisuja. Kun julkaisumäärät lasketaan aineistoista, jotka kattavat paremmin humanistiset ja yhteiskuntatieteelliset julkaisut, havaitaan, että todellisuudessa julkaisuja on selkeästi enemmän kuin Oksanen ja Räsänen väittävät.

Eri tieteenalojen sekä tutkijoiden laatua ja näkyvyyttä ei voi mielekkäästi verrata julkaisulukumäärien tai viittausmäärien pohjalta. Jos historiantutkija julkaisee vähemmän kuin psykologi, se ei tarkoita sitä, että historiantutkija ei olisi alallaan korkeatasoinen.

Julkaisujen lukumäärä tai viittausmäärä ei ole itsessään tieteen laadun mittari. Siksi yksittäisten tutkimusrahoitushakemusten arvioinnin ja päätöksenteon tulee perustua vertaisarviointiin. Rahoitetun hankkeen tuloksellisuutta ei voi tarkastella pelkästään julkaisu- tai viittausmäärien pohjalta.

Suomen Akatemia ei suosi mitään yliopistoa rahoituspäätöksissään.

Toisin kuin Oksanen ja Räsänen haastattelussa väittävät, Suomen Akatemian toimintaa on arvioitu. Vuonna 2013 julkaistussa kansainvälisen arviointiryhmän raportissa todettiin, että Akatemian rahoittamien tutkijoiden julkaisut ovat selvästi tieteellisesti vaikuttavampia kuin muiden suomalaisten tutkijoiden.

Tämän arvioinnin perusteella Akatemian tutkimusrahoitus on vaikuttavaa ja rahoitetut tutkijat tieteellisesti tuloksellisia. Suomen Akatemia kehittää jatkuvasti menettelytapojaan.

Anneli Anttonen

professori, puheenjohtaja

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta

Liisa Savunen

yksikön johtaja, Suomen Akatemia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat