Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nastarenkaiden käyttöä tulee vähentää

Nasta on sorateiden aikakauden luistonestojärjestelmä, jonka haitoista on jo aivan riittävästi tietoa päätöksentekoa varten.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien (9.4.) mukaan katupöly piinaa vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Katupölyn haittojen pienentäminen suolaliuoksella sekä tehokkailla pesureilla ja oikea-aikaisella kovalla työllä on oikeaa edistystä.

Nastarenkaiden käytön vähentämisessä ei kuitenkaan ole edistytty. Viimeaikaiset kirjoitukset katupölyn vaikutuksesta terveyteen ja ennenaikaisiin kuolemiin ovat tuoneet helposti ymmärrettäväksi sen, että nastarenkaiden käytön vähentämiselle on hyvät perusteet.

Nastarenkaiden käytön seuraukset tulee kuvata kansanomaisella ja ymmärrettävällä tavalla. Tavoitteena on nastarenkaiden käytön vähentäminen tapauksissa, joissa käytön haittoja ei ole tiedostettu.

Julkisuudessa on kerrottu kevyemmistä nastoista ja rengastekniikan kehityksestä, mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa? Edes Nasta-tutkimusohjelman laajassa materiaalitarjonnassa ei kuvata nastarenkaiden tietä kuluttavaa vaikutusta koko rengassarjan elinkaaren aikana. Kuluttavuusindeksin merkitystä ei ole avattu. Uusimmat kevytnastatkin (1,1g) rouhivat noin 9 grammaa ajoneuvolla ajettua kilometriä kohden. 40 000 kilometrin rengassarjan elinkaarella käsittääkseni rouhitaan siis ainakin 360 kiloa päällystettä katupölyksi.

Nasta on sorateiden aikakauden luistonestojärjestelmä, jonka haitoista on jo aivan riittävästi tietoa päätöksentekoa varten. Ennakoiva ajotapa ja kitkarengas ovat nykyaikainen ja toimiva yhdistelmä. Jos kuljettaja ei koe hallitsevansa kitkarenkailla ajoa, autokoulut järjestävät mielellään ennakoivan ajotavan kursseja.

Taitaa kuitenkin olla niin, että vasta nastarenkaan haittamaksu tekisi suomalaisista ennakoivan ajon taitavia kitkarenkaiden käyttäjiä.

Pekka Lehtisalo

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat