Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-palvelujen yhtiöittäminen lisää kustannuksia

Kenen etua julkisten sote-palvelujen yhtiöittäminen palvelee, jos sen hintana on yhteiskunnalle koituvien kustannusten kasvu ja asiakasmaksujen korotukset?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on linjannut, että tulevassa sote-järjestelmässä asiakas voi valita palvelun tuottajan julkiselta, yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta. Lisäksi kilpailun vuoksi julkiset sote-palvelut yhtiöitetään. Sote-järjestäjä (maakunta) kuitenkin maksaa palvelut.

Kysymys on sote-palvelujen yksityistämisestä julkisella rahoitusvastuulla. Nykyisin päätöksen sote-palvelun ostopalvelusta tekee julkinen järjestäjä (kunta tai kuntayhtymä).

Soten kilpailuttamista perustellaan keinona kirittää julkisia palveluntuottajia ja parantaa palvelujen saatavuutta.

Sote-palvelujen yhtiöittämisen riskinä on kustannusten nousu, mikä luo painetta asiakasmaksujen korottamiseen. Tuottajakunnan laajentaminen ja kilpailuttaminen parantaa valinnanvapauden mahdollisuutta erityisesti taajama-alueilla, joilla on riittävästi palvelujen kysyntää.

Liiketoimintaympäristössä sote-yhtiöiden tavoite on lisätä myyntiä. Asiakkaista kilpaillaan, mikä tulee näkymään muun muassa markkinointikustannusten kasvuna. Seurauksena voi olla myös asiakkaiden ylihoitamista. Kaikki tämä lisää kustannuksia.

Hallitus on asettanut sote-uudistuksen säästötavoitteeksi kolme miljardia euroa ja kustannusten hallinnan parantamisen. Jos tämä ei onnistu, asiakkailta peritään enemmän maksuja kustannusten kattamiseksi. Hallitus on jo päättänyt lähes 30 prosentin korotuksista asiakasmaksuihin.

Maksukorotukset lisäävät eriarvoisuutta. Tämä on ristiriidassa sote-uudistuksen keskeisen tavoitteen kanssa – turvata yhdenvertaiset palvelut ja vähentää eriarvoisuutta.

Kenen etua julkisten palvelujen yhtiöittäminen palvelee, jos sen hintana on yhteiskunnalle koituvien kustannnusten kasvu ja asiakasmaksujen korotukset?

Veroilla rahoitetut sote-palvelut tulisikin edelleen pitää vahvassa julkisessa ohjauksessa. Valinnanvapautta voidaan kehittää myös tässä ympäristössä, kuten on jo tehty mahdollistamalla palvelusetelit ja terveydenhuollon palvelun valinta koko maan alueelta. Lisäksi tietoa palvelujen laadusta ja saatavuudesta on lisättävä.

Jukka Kärkkäinen

lääketieteen tohtori, oikeustieteen kandidaatti

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen 2. varapuheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat