Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakas haluaa merkityksellistä valinnanvapautta

Pitäisi päästä malliin, jossa asiakkaalla on vapautta sekä tuottajan valinnassa että tarvetta vastaavan palvelun sisällössä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Liisa Häikiö ja tutkija Liina Sointu (HS Vieraskynä 13.4.) kaipasivat sote-uudistukseen asiakkaan näkökulmaa ja merkityksellistä valinnanvapautta.

Mitä asiakas alun perin halusi? Nopeaa palveluun pääsyä ja tarvettaan vastaavaa palvelua. Hän ei halunnut tuottajan valitsemista itseisarvona.

Julkinen tuotanto on takkuillut iät ja ajat eikä ole pystynyt vastaamaan näihin tarpeisiin. Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat ovat tulleet mukaan tarjoamaan palveluun pääsyä. Ostopalvelu- ja palvelusetelijärjestelyjen sekä muun jo olemassa olevan hoitopaikan valintaan liittyvän mahdollisuuden myötä palveluun pääsy onkin parantunut ja asiakas voi valita tuottajan. Näin on ainakin kaupunkiseuduilla, jossa asiakkaita riittää markkinaehtoisten toimijoiden kannattavalle liiketoiminnalle. Harvaan asutuilla alueilla tilanne on toinen.

Terveyspalvelut ja sosiaalipalvelut ovat eri asia valinnanvapauden merkityksellisyyden kannalta. Terveyspalveluissa merkitystä syntyy tuottajan valintaan kohdistuvasta valinnanvapaudesta. Terveyspalveluissa on myös perusteltua pitäytyä ammattilaisen arvioimassa palvelun sisällön tarpeessa.

Sosiaalihuollon puolella tarvitaan muuta. Pitäisi päästä malliin, jossa asiakkaalla on vapautta sekä tuottajan valinnassa että tarvetta vastaavan palvelun sisällössä.

Ikäihmiselle olennainen kysymys voisi olla: käynkö tänään mieluummin päiväkeskuksessa lounaalla vai haluanko kotini siivottavan? Henkilökohtainen budjetti olisi mitä mainioin työkalu merkityksellisen valinnanvapauden mahdollistamiseen.

Johanna Mätäsaho

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat