Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käymmekö kohti luokkayhteiskuntaa?

Sote-valmistelu tulisi pysäyttää, kunnes EU on saanut valmiiksi päätöksensä veroparatiisien käytön torjumisesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus valmistelee markkinalähtöistä kilpailutukseen perustuvaa sote-uudistusta, jolla se uskoo saavuttavansa miljardisäästöt. Lisäetuina asiakkaille tulisivat valinnanvapaus ja julkisen palvelun hinnat.

Markkinalähtöisyys tarkoittaa, että sote-uudistusta ei ole valmisteltu asiakkaan vaan markkinoilla toimivien yhtiöiden näkökulmasta. Vapailla markkinoilla ainoa eettinen normi on raha ja tavoiteltu päämäärä voiton maksimointi. Kansainväliset toimijat ovat taitavia verosuunnittelussa ja siksi maksavat vain vähän verojaan Suomeen.

Valmistelu tulisi pysäyttää, kunnes EU on saanut valmiiksi päätöksensä veroparatiisien käytön torjumisesta.

Ruotsissa oikeus valita ei ole tuottanut säästöjä toivotusti vaan pikemminkin päinvastoin. Uusliberalistien usko markkinalähtöisyyden paremmuuteen saattaa tuoda ison pettymyksen. Siksi kannattaa vielä tarkoin miettiä, kannattaako nykyisten kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden ylläpitämiseksi perustaa ehdotetut yhtiöt.

On ilmeistä, että kilpailutukseen perustuva valinta palvelee hyväosaisia ja syrjii palveluissaan köyhiä ja pienituloisia. On siis mahdollista, että paljon kehuttu sote-uudistus yhdistettynä kalliiseen maakuntauudistukseen ohjaa Suomea nopeutetulla vauhdilla kohti luokkayhteiskuntaa.

Veikko Pöyhönen

opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat