Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmistieteiden vaikuttavuutta ei voi mitata laskennallisesti

Kritiikki tutkijoita kohtaan on kohtuutonta, etenkin kun se kohdistuu veronmaksajiin, jotka näyttäytyvät laiskana massana mutta ovat tosiasiassa työuralleen omistautuneita kilpailutettuja yksilöitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juha Honkosen kirjoitus Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta (HS Sunnuntai 10.4.) upposi epäilemättä otolliseen maaperään. Ilmapiiri on Suomessa jo ennestään korkeakoulutus- ja yliopistovastainen.

Kirjoitus ja sen nettikommentit tuovat esille käänteisesti, että juuri jutun kritisoimia ihmistieteitä Suomessa kuitenkin tarvitaan. Ne antavat välineitä muun muassa ylhäältä annetun tiedon sekä median tuottamien merkitysten kyseenalaistamiseen.

Olen akatemiatutkija eli HS:n jutun mukaan ansainnut pätkätyöni ”heikoilla meriiteillä”. Kritiikki on kohtuutonta, etenkin, kun se kohdistuu veronmaksajiin, jotka näyttäytyvät laiskana massana mutta ovat tosiasiassa työuralleen omistautuneita kilpailutettuja yksilöitä.

Olen julkaissut kirjan korkeatasoisen pohjoisamerikkalaisen yliopistokustantamon toimesta. Kirja ilmestyi sarjassa, josta kyseinen kustantamo on Yhdysvalloissa erityisen tunnettu, ja siinä julkaiseminen on alallani saavutus. Kirja valittiin ilmestymisvuonnaan Andrew W. Mellon -säätiön tukemaksi julkaisuksi. Stipendillä tuetaan muun muassa lupaavia ensijulkaisuja. Kirja oli myös ehdolla alani tiedekirjapalkintoihin Yhdysvalloissa.

Kirjaani käytetään kurssikirjana useissa amerikkalaisissa huippuyliopistoissa. Kirja on kurssikirjana myös suomalaisissa yliopistoissa. Kirja on arvioitu alani johtavissa kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä ja kauttaaltaan kiittävästi. Sitä on kehuttu uusia uria aukovaksi tutkimukseksi.

Olen julkaissut ja julkaisujani on arvioitu myös venäjänkielisissä tieteellisissä lehdissä.

Olen toimittanut ja osin kirjoittanut laajan (672 sivua) suomenkielisen tietokirjan, joka on oman alani perusteos. Sitä käytetään kurssikirjana kaikissa Suomen yliopistoissa.

Mitään edellä mainittujen saavutusten vaikuttavuutta Honkosen esille ottama Scopus (vertaisarvioitujen tieteellisten julkaisujen tietokanta) ei pysty mittaamaan. Scopus ei kerro, onko julkaisu saanut kiittäviä vai kielteisiä arvioita tiedelehdissä tai onko tiedeyhteisö ottanut tutkimuksen mukaan uusien avauksien kehittelyyn. Scopus ei mittaa, miten julkaisua hyödynnetään opetuksessa maailmalla tai kotimaassa. Se ei kerro, millaisilla palkinnoilla julkaisu on palkittu.

Kansallisella tasolla Scopus ei mittaa mitään. Ei sitäkään, miten julkaisu saavuttaa kansallisen lukijakunnan tiedeyhteisön ulkopuolella.

Sanna Turoma

akatemiatutkija

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat