Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeää

Olisi toivottavaa, että arviointi ei jäisi ainoastaan artikkeleiden ja raporttien lukumäärän varaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Selvitys Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen tieteellisestä vaikuttavuudesta (HS Sunnuntai 10.4.) avasi tärkeän keskustelun, jota on syytä laajentaa. Jo tieteellisen vaikuttavuuden määrittely ja arviointi on haastava kysymys.

Arto Mustajoki kiinnitti huomiota tieteiden alojen välisiin eroihin julkaisujen määrissä (HS 11.4.). Tutkimukselta vaaditaan kuitenkin yhä enemmän myös yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tutkimustuloksia halutaan tukemaan päätöksentekoa ja vauhdittamaan innovaatiotoimintaa, ja tieteentekijöitä toivotaan taustoittamaan ajankohtaisia tapahtumia mediassa.

Tutkimusrahoitusta suunnataankin tänä vuonna yhteiskunnallisesti vaikuttavaan tutkimukseen historiassamme ennennäkemättömiä summia. Strategisen tutkimuksen neuvoston, valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan ja hallitusohjelman Suomen Akatemian kautta suunnatun kärkihankerahoituksen muodostama potti on tänä vuonna 96 miljoonaa euroa. Tätä voi verrata Suomen Akatemian omaan myöntövaltuuteen, joka on 308 miljoonaa euroa.

Selkeää mekanismia näin hyvin tuetun tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointiin ei kuitenkaan vielä ole. Tämä on haastavaa rahoituksen kannalta mutta varsinkin tutkijoiden kannalta, jotka eivät tiedä, mitä heiltä oikeastaan odotetaan.

Olisi toivottavaa, että arviointi ei jäisi ainoastaan artikkeleiden ja raporttien lukumäärän varaan, vaikka sitä onkin helppo mitata. Artikkeleilla on vaikuttavuutta vasta, kun niiden viesti huomioidaan tai otetaan jollain tavalla käyttöön.

Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointi ei ole yksinkertaista eikä helppoa, mutta sitä on tutkittu maailmalla laajalti ja siihen on olemassa hyviä lähtökohtia ja parhaita käytäntöjä. Niiden soveltaminen Suomen oloihin vaatii omaa tutkimusta.

Tanja Suni

filosofian tohtori

pääsihteeri, Future Earth Suomi

Helsingin yliopisto

Jussi Nissilä

vanhempi analyytikko

Oxford Research

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat