Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Akatemian menettelytapoja on uudistettava

Jos Suomi haluaa pysyä kiinni huipputieteessä, on tärkeää jatkaa keskustelua eri tieteenalojen julkaisukäytännöistä ja niiden uudistuksen tarpeesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaalipolitiikan professori Anneli Anttonen ja Suomen Akatemian yksikön johtaja Liisa Savunen (HS Mielipide 14.4.) viittasivat Sunnuntai-sivujen juttuun (HS 10.4.) ja myöhemmin keväällä julkaistavaan artikkeliimme. On hienoa, että keskustelu Akatemian rahoitusperiaatteista ja käytännöistä on vihdoin avattu.

Tutkimuksemme tarkastelee Suomen Akatemian rahoittamien hankkeiden korkeatasoisia tutkimusnäyttöjä. Vastaavaa hankekohtaista julkaisu- ja viitetietoja koskevaa selvitystä ei ole tehty aiemmin.

Menetelmämme on ollut huomattavan läpinäkyvä. Olemme hakeneet Akatemian omasta tietokannasta kulttuuri- ja yhteiskuntatieteiden toimikunnan rahoituspäätökset vuosilta 2005– 2015 ja arvioineet hankkeenjohtajien julkaisutietoja Scopus-tietokannan avulla.

Akatemia on vastineeksi esitellyt lukuja Juuli-tietokannasta, jossa on mukana kirjava joukko eritasoisia julkaisuja. Heidän selvityksensä tukee päätelmiämme julkaisujen niukkuudesta hyvin monella alalla. Määrä ei tietenkään ole tuloksellisen tutkimuksen ainoa kriteeri, mutta julkaisujen lukumäärä kertoo, onko monivuotisten hankkeiden aikana saatu ylipäätään mitään aikaan.

Anttonen ja Savunen johdattelevat keskustelua väärille raiteille vetoamalla julkaisuintensiivisen psykologian ja monografiakeskittyneen historian eroihin.

Akatemian rahoittaman kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimuksen tieteenalakohtaisia eroja esitellään kattavasti 6.5. Tieteessä tapahtuu -lehdessä ilmestyvässä artikkelissamme.

Jos Suomi haluaa pysyä kiinni huipputieteessä, on tärkeää jatkaa keskustelua eri tieteenalojen julkaisukäytännöistä ja niiden uudistuksen tarpeesta.

Atte Oksanen

sosiaalipsykologian apulaisprofessori

Tampereen yliopisto

Pekka Räsänen

taloussosiologian professori

Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat