Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykoterapia ja oikea lääkitys tuovat parhaan tuloksen

Julkiseen terveydenhuoltoon pitäisi saada Tanskan ja Norjan mallin mukaisesti lyhyitä terapiajaksoja, joita voidaan nopeasti määrätä standardina hoitomuotona.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Masennuksesta koituu yhteiskunnalle valtavia kustannuksia. Joka päivä viisi työikäistä aikuista poistuu työelämästä pysyvästi masennus- tai ahdistuneisuushäiriön vuoksi. Mikään muu syy ei rampauta työväestöä yhtä julmalla tehokkuudella: lähes 40 prosentilla työkyvyttömyyseläkkeen saajista ensisijainen diagnoosi on masennus.

Mielialahäiriöistä kärsivät useimmin nuoret, 20–35-vuotiaat aikuiset, jolloin menetettyjen opiskelu- ja työurien kokonaishinta on rahallisesti ja inhimillisesti karmaiseva.

Mielenterveyshäiriöiden vuoksi Kela maksaa sairauspäivärahoja ja työkyvyttömyyseläkkeitä yhteensä 600–700 miljoonaa euroa vuodessa. Kun suorien kulujen lisäksi huomioidaan menetettyjen työpäivien aiheuttama kustannus, summa hivuttautuu kohti kahta miljardia euroa, luultavasti ylikin.

Vakaa ja yleisesti hyväksytty tutkimusnäyttö osoittaa, että psykoterapeuttiset hoidot – erityisesti yhdistettyinä masennuslääkitykseen – tuovat parhaan tuloksen ja ehkäisevät tehokkaimmin uusia masennusjaksoja. Terapian keskeinen rooli on kirjattu selvin sanoin myös käypä hoito -suositukseen. Onkin täysin käsittämätöntä, ettei yksilöpsykoterapiaa tarjota käytännössä lainkaan hoitomuotona julkisen terveydenhuollon piirissä.

Suomessa on kyllä psykoterapiaa, mutta sitä tarjoavat yksityisesti toimivat terapeutit. Terapiaan päästäkseen potilaan on saatava psykiatrin lausunto ja toimitettava itse Kelaan hakemus kuntoutusterapiasta. Potilaan on myös itsenäisesti etsittävä sopiva terapeutti, huolehdittava kaikki hoidon käytännön järjestelyt ja maksettava Kela-tuen ylittävä osuus, tavallisesti 20–50 euroa istunnolta.

Masentuneen matka ensimmäisestä terveyskeskuskäynnistä psykoterapian alkamiseen on hyvin pitkä ja raskas. Olen itse mennyt tämän putken potilaana läpi YTHS:llä, jossa prosessi oli luultavasti kevyempi kuin missään muualla. Silti se kesti yli vuoden ja oli erittäin työläs.

Psykoterapia on virallisesti leimattu ”kuntoutukseksi”, ja tämän turvin ulkoistettu suunnittelemattomasti ei-mihinkään. Mitään muuta erikoissairaanhoidon osa-aluetta ei ole jätetty samalla tavoin ajelehtimaan. Tämä järjettömyys heijastuu myös psykiatrisen hoitohenkilöstön terapeuttikoulutukseen: 2–5 vuoden mittainen koulutus on käytävä kokonaan omalla ajalla ja se maksaa 20 000–50 000 euroa.

Suomessa psykoterapiat ovat usein pitkäkestoisia ja niitä käyvät potilaat, joilla on vielä riittävästi toimintakykyä, motivaatiota ja rahaa. Kaikkein huonokuntoisimmat, köyhimmät ja eniten apua tarvitsevat jäävät raa’asti hoidon ulkopuolelle. Vain yksi kymmenestä työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi jääneestä on käynyt tuettua psykoterapiaa.

Suomen julkiseen terveydenhuoltoon on ehdottomasti saatava esimerkiksi Tanskan ja Norjan mallin mukaisesti lyhyitä terapiajaksoja, joita voidaan nopeasti määrätä standardina hoitomuotona. Huonosti hoidettu masennus nielee valtavasti rahaa ja aiheuttaa henkisiä vaurioita, joita ei täysin korjaa mikään.

Jukka Aalto

psykologian opiskelija, psykoterapian asiakas, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat