Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainosten sillisalaatti voi tärvellä kauniit maisemat

Visuaalisen ympäristön laadusta huolehtiminen ei liene hallituksen kärkihankkeiden joukossa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nyt se on sitten tapahtunut eduskunnan riemuitessa: tienvarsimainokset eivät enää tarvitse lupia.

Miltä suomalainen taajama tai maalaismaisema näyttää tulevaisuudessa, jos vapautta käytetään täysimääräisesti? Jos mainokset ovat mukava piriste autoilijoille, miten käy liikenneturvallisuuden?

Visuaalisen ympäristön laadusta huolehtiminen ei liene hallituksen kärkihankkeiden joukossa. Suomi toivoo lisää matkailijoita, ja meillä on mitä näyttää: luontoa ja maisemia.

Suomea markkinoidaan arkkitehtuurin ja muotoilun mallimaana. Nyt tehty päätös mainonnan vapauttamisesta kertoo välinpitämättömyydestä arjen ympäristöä kohtaan.

Suojelua kaipaa myös rakennettu ympäristö, kun melkein kaikki historialliset rautatieasemat on poistettu käytöstä eikä taajamien kautta enää ajeta. Kaupunkien ja kirkonkylien liepeillä hallitsevat kauppakeskukset, nekin jättimainoksineen.

Jos mitään ohjeita mainosten koon, värityksen tai typografian yhtenäistämiseksi ei ole, suomalainen tiemaisema on tulevaisuudessa todellinen lepattavien, riippuvien ja liehuvien erikokoisten mainosten sillisalaatti. Vain mielikuvitus on rajana, kun suunnittelijoitakin on moneksi.

Huolta aiheuttaa myös se, mitä tapahtuu tienvarsimainokselle, joka on menettänyt ajankohtaisuutensa tai rikkoutunut.

Vuonna 2014 valmistunut Koskenkylän ja Haminan välinen moottoritieosuus (E18) on silmää hivelevän kaunis ja Kaakkois-Suomen ylpeyden aihe. Tieosuuden suunnittelussa oli kuin olikin taiteella merkittävä osuus, ja erityistä huomiota on kiinnitetty maiseman kohokohtien näkyvyyteen. Toivottavaa olisi, että tienvarret jätettäisiin mainoksista vapaiksi niin, etteivät näkymät kärsisi.

Britt-Marie Ekström

Kotka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat