Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tienvarsimainonnan muutos ei vähennä sääntelyä

Tienpitoviranomainen voi asettaa tienvarsimainokselle ehtoja. Lakiin lisättiin myös vanhan lain lupamenettelyyn liittyneet kuulemisia koskevat säännökset.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat (14.4.) kirjoitti monen kansanedustajan iloitsevan, että tienvarsimainosten asettelu helpottuu. Näin tapahtuu tilapäisen ilmoittelun kohdalla: hääilmoituksiin ja vaalimainoksiin ei tarvitse hakea enää lupaa. Yritysten mainonnassa lakiesitys ei kuitenkaan anna aihetta yhtä suureen iloon.

Eduskuntaan tulevassa hallituksen esityksessä on merkittäviä tiukennuksia, jos sitä verrataan alkuperäiseen esitykseen. Alkuperäisen, lausunnolla olleen esityksen mukaan tienvarsimainoksen asettamisesta on tehtävä ilmoitus tienpitoviranomaiselle.

Viranomainen voi kieltää mainoksen asettamisen 30 päivän kuluessa ilmoituksen saapumisesta, jos sen katsotaan vaarantavan liikenneturvallisuutta. Mainosta ei saisi asettaa ennen määräajan umpeutumista. Tässä muodossa laki olisi helpottanut tienvarsimainontaa merkittävästi.

Hallituksen esitykseen lisättiin kuitenkin runsaasti tiukennuksia. Mainos ei saa haitata tienpitoa ja sen on sovelluttava mahdollisimman hyvin ympäristöön. Mainos saa olla paikallaan 10 vuotta, jollei tienpitoviranomainen määrää tätä lyhyempää aikaa. Ilmoitus on maksullinen.

Tienpitoviranomainen voi asettaa tienvarsimainokselle ehtoja. Liikenneviraston määräyksenantovaltuutta asiassa laajennettiin. Lakiin lisättiin myös vanhan lain lupamenettelyyn liittyneet kuulemisia koskevat säännökset.

Lakiesitys muuttui eduskuntaan tullessaan niin paljon, että kyse on luvasta, jota laki kutsuu ilmoitukseksi.

Eduskunnan on syytä olla hereillä, kun lakia käsitellään valiokunnissa. Jos linjaa halutaan muuttaa, tienpitoviranomaiselle ei tule antaa niin laajoja valtuuksia kuin hallituksen esityksessä esitetään. Tienpitoviranomaisen tehtävä on rajoitettava liikenneturvallisuuden takaamiseen.

Mainosten soveltuvuuden arviointi ei ole viranomaisen tehtävä. Lakiesitys ei toteuta pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitetta sääntelyn purkamisesta.

Veli-Matti Aittoniemi

varatoimitusjohtaja

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat