Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämmin nukkumapaikka kuuluu kaikille

Helsinki on täynnä lämmitettäviä tiloja, joita kukaan ei käytä öisin: väestösuojia, kouluja, liikuntahalleja ja seurakuntakeskuksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääsiäisenä seurakuntamme jumalanpalvelukseen Helsingin Etu-Töölöön ilmestyi kolme miestä. He olivat saapuneet pienestä ja köyhästä kylästä Romaniasta Helsinkiin tavoitteenaan kerätä rahaa, jotta voisivat elättää perheensä.

Vanhin miehistä oli yli 60-vuotias. Hän tarvitsi rahaa polvileikkaukseensa ja kertoi, ettei hänen terveytensä kestä pakkasessa ulkona nukkumista ja pyysi jotain lämmintä paikkaa.

Lupasimme tarjota miehille väliaikaisen yösijan, kunnes saisimme selvitettyä ja opastettua heidät julkisten palveluiden piiriin.

Saimme kuitenkin selville, ettei Helsingin kaupungilla ole tarjota näille ihmisille juuri mitään. Vain hätämajoitus pariksi yöksi voisi onnistua. Terveyspalvelujakaan ei sairaille kerjäläisille ole tarjolla muuta kuin hätätilanteessa.

Diakonissalaitoksen ylläpitämä päiväkeskus Hirundo Helsingin Itäkeskuksessa tarjoaa paikan, jossa nämä ihmiset voivat peseytyä, saada yhteyden vapaaehtoiseen lääkäriin sekä saada tietoa romaniaa ja bulgariaa puhuvilta työntekijöiltä. Hirundo ei voi kuitenkaan tarjota yösijaa.

Käsitykseni mukaan Helsinki on täynnä lämmitettäviä tiloja, joita kukaan ei käytä öisin: väestönsuojia, kouluja, liikuntahalleja ja seurakuntakeskuksia.

Jotta joitakin tiloista voitaisiin avata edes kylmimmiksi öiksi, on voitettava monta ennakkoluuloa ja pelkoa. Kokemuksemme on, että kaikki on mennyt rauhallisesti ja tulijat ovat olleet kiitollisia saamastaan avusta. Heidän majoittamisensa ei myöskään ole johtanut muiden romanien tulvaan kirkollemme. Olemme tehneet myös selväksi, ettemme salli kerjäämistä kirkkotiloissamme emmekä sen läheisyydessä.

Vetoan, että Helsingin kaupunki, eri yritykset, kansalaisjärjestöt, muut seurakunnat ja yksityishenkilöt tarjoaisivat mahdollisuuksiensa mukaan lämmintä lattiatilaa kerjäläisille ainakin silloin tällöin ja erityisesti kylmimpinä öinä.

Viesti väliaikaisesti tarjottavasta yöpaikasta kulkee tehokkaimmin päiväkeskus Hirundon kautta ainakin Helsingissä. Vahvistamattomien arvioiden mukaan kodittomia kerjäläisiä Helsingissä on muutamia satoja.

Meillä on moraalinen velvollisuus varmistaa, ettei kukaan täällä asuva tai oleskeleva suomalainen tai ulkomaalainen joudu nukkumaan kadulla.

Yöpaikka esimerkiksi väestönsuojan kovalla lattialla kymmenien muiden ihmisten kanssa ei myöskään olisi sellainen vetovoimatekijä, joka saisi esimerkiksi Romanian romanit sankoin joukoin jättämään kotinsa, maksamaan erittäin suuren summan matkastaan ja suuntaamaan Suomeen kerjäämään.

Tuula Sahlin

pastori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat