Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhuollon uudistus tietää monia ongelmia

Yhtiöittäminen olisi vain näennäistehokkuutta, rahan kierrättämistä taskusta toiseen ilman minkäänlaista todellista tehokkuusvaatimusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Terveydenhuollon uudistusta perustellaan hallituksen puheissa kustannustehokkuudella. Tämä perustuu kuitenkin epärealistisiin, idealistisiin käsityksiin.

Ensimmäinen ongelma on valinnanvapaus. Palvelutaso ehkä nousisikin potilaan kannalta, mutta kustannukset räjähtäisivät käsiin, kun yksityinen terveydenhuolto tulisi verovaroista maksettavaksi: terveyspalveluyritys voisi teettää turhia tai kalliita hoitoja omien voittojen kasvattamiseksi.

Lääkärin määräämää hoitoa tai sen tarpeellisuutta on hyvin vaikea kyseenalaistaa. On lääkärin moraalin varassa, määrätäänkö potilaalle kalliimpia tai jopa ei-välttämättömiä hoitoja – jos siitä saa enemmän rahaa, venyy moraali helposti. Jos hoito toimii ja on lääketieteellisesti pätevää, voiko sitä edes kyseenalaistaa, vaikka olisi halvempikin vaihtoehto? Kun kustannukset subventoidaan veronmaksajien rahoista, potilaat eivät valitse lompakollaan eikä kustannustehokkuus toteudu kilpailuasetelman puuttuessa.

Toinen ongelma on julkisen terveydenhuollon yhtiöittäminen. Nykyisellään julkinen terveydenhuolto on kuitenkin tehokas siihen nähden, kuinka kattavia ja miten laajalle potilaskirjolle palveluita tuotetaan.

Kun johtotehtävissä olevat ovat vastuussa myös tehokkuudesta, lääkärit saavat kuulla valitusta määräämästään kalliimmasta hoidosta sen vuoksi, että se on kallista. Tästä syystä sitä kartetaan, ja halvempia hoitoja käytetään luonnollisesti silloin, kun ne ovat lopputuloksen kannalta riittäviä, koska kalliimpien tai ei-tarpeellisten hoitojen määräämisestä ei tule rahallista hyötyä lääkäreille tai omistajalle.

Lisäksi uudistusta varten luotaviin yhtiöihin luotaisiin kovapalkkaisia johtotehtäviä: todellisia suojatyöpaikkoja, joissa palkat olisivat poikkeuksetta nykyisiä johtajanvirkoja korkeampia. Tämä lisäisi julkisia kustannuksia ja loisi organisaatioista entistä raskaampia.

Uusilla yhtiöillä ei olisi käytännön tehokkuustarvetta sen vuoksi, että niiden toiminta kuitenkin rahoitettaisiin verovaroista, kuten yksityistenkin. Tällöin yhtiöittämisen myötä luotava tuottoedellytys kuitattaisiin sillä, että julkiselta taholta vain laskutettaisiin riittävän paljon, että sama raha voitaisiin tilittää takaisin ”liikevoittona”.

Yhtiöittäminen olisi näennäistehokkuutta, rahan kierrättämistä taskusta toiseen ilman minkäänlaista todellista tehokkuusvaatimusta. Yhtiöitetyn palveluntuottajan työntekijöillä ei olisi myöskään virkavastuuta.

Haiskahtaa siltä, että koko uudistuksen tarkoituksena on vain lisätä veronmaksajien kustannuksia uusien suojatyöpaikkojen ja terveyspalveluyritysten hyväksi – ainakin tällaisenaan uudistus toimisi juuri näin.

Todennäköisesti kustannusten nousu johtaisi siihen, että kohtuuhintaisesta subventoinnista olisi luovuttava, ja potilaiden omat kustannukset kasvaisivat oleellisesti. Tämäkään ei poistaisi sitä ongelmaa, että verovaroista yhäkin maksettaisiin mahdollisesti turhan kalliita hoitoja. Vaikka nykyinenkään malli ei ole kustannusnäkökulmasta täydellinen, olisi uusi vielä huonompi.

Johannes Fagerholm

lääketieteen opiskelija, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat