Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun potilaasta tulee asiakas, lääkäristä tulee kauppias

Lääketiede on toimiala, jonka laadun kaikkia ulottuvuuksia palveluiden käyttäjä ei pysty arvioimaan kattavasti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime viikkoina käydyssä keskustelussa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta on lähes säännönmukaisesti puhuttu asiakkaasta eikä potilaasta – silloinkin, kun on tarkoitettu tavanomaista lääkärissäkäyntiä.

Sote-uudistuksessa yhtiöittäminen ja verovaroista kustannettava palvelujen valinnanvapaus tulevat kyllä johtamaan markkinalogiikan mukaisesti kilpailuun potilaista, mutta sen kautta tapahtuva laadun parantuminen ja kustannusten aleneminen eivät tule toteutumaan.

Lääkintätaito eli käytännön lääketiede on nimittäin toimiala, jonka laadun kaikkia ulottuvuuksia sen palveluiden käyttäjä ei lähtökohtaisesti pysty kattavasti arvioimaan. Tämän vuoksihan niin sanotut valelääkäritkin ovat pystyneet toimimaan ”ammatissaan” jopa vuosikausia – ja saaneet vieläpä nauttia potilaidensa suosiosta, kuten professori Martti Kekomäki on sattuvasti todennut (Kanava 1/2014).

Sen sijaan mainonnan, muun markkinoinnin ja omien uskomustensa ohjaamana asiakkaan asemassa oleva potilas osaa kyllä vaatia tarpeellisiksi kokemiaan tutkimuksia, hoitoja, lähetteitä ja todistuksia. Yhtiön palveluksessa oleva lääkärikin on altis näitä vaatimuksia toteuttamaan silloin, kun hänen ansionsa riippuu oleellisesti yhtiön liikevaihdon ja tuloksen kehityksestä.

Huonoimmillaan voidaan joutua tilanteeseen, jossa potilaasta tulee asiakas ja lääkäristä kauppias.

Tämä olisi tuhoisaa paitsi koko järjestelmän myös palvelun tarvitsijan kannalta erityisesti silloin, kun kysymys on oikeista sairauksista, vaikka asiakkaan asema saattaakin kuulostaa miellyttävän edistykselliseltä sekä muutenkin nykyaikaan sopivalta.

Taisto Talvensaari

lääkäri, eläkkeellä

Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat