Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus tuo palvelut kaikkien saataville

Valinnanvapaus merkitsee nopeaa hoitoonpääsyä. Tämä on suuri tasa-arvotekijä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla (HS 15.4.) kannettiin huolta sote-uudistuksesta. Järjestelmää ei ilmeisesti ole riittävästi avattu julkisuudessa, jos uudistuksen periaatteeksi sovittu valinnanvapaus koetaan uhaksi. Toki muutos on suuri ja vaativa, mutta se on myös hieno mahdollisuus lisätä palvelujen saatavuutta ja tasa-arvoa.

Valinnanvapaus merkitsee nopeaa hoitoon pääsyä. Tämä on suuri tasa-arvotekijä, sillä nykyjärjestelmässä kiireellisten tapausten lisäksi hoitoon pääsee nopeasti työterveyshuollon kautta, vakuutusyhtiön kustantamana tai jos on varaa käyttää yksityisiä palveluita.

Sote-kustannusten roima kasvu ja palvelujen epätasainen saatavuus tekevät sote-uudistuksesta välttämättömän. Uudistuksen tavoitteina on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen sekä yhteiskunnan kustannusten hillitseminen. Ruotsin esimerkki osoittaa, että nämä kunnianhimoiset ja tärkeät tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Sote-uudistuksessa valinnanvapaus merkitsee sitä, että raha ei enää ratkaise vaan asiakas saa palvelun haluamaltaan palveluntarjoajalta. Tukholmassa lääkärikäynnit kasvoivat valinnanvapauden myötä eniten pienituloisimpien kaupunginosissa. Valinnanvapausjärjestelmä tuo tasa-arvoa palveluihin.

Valinnanvapausjärjestelmässä yhteiskunta määrittelee palvelulupauksen, johon meillä kaikilla on oikeus. Asiakkaan valitsema palveluntuottaja saa kiinteän vuotuisen korvauksen antamastaan perusterveydenhuollosta. Toisin sanoen palveluntuottaja, onpa se julkinen, yksityinen tai kolmannen sektorin toimija, ei voi rahastaa tarpeettomilla hoito- ja laboratoriokäynneillä.

Valinnanvapauteen kuuluu avoimuus tarjolla olevien palvelujen laadusta. Eri maissa toteutetut valinnanvapausuudistukset osoittavat, että asiakkaat ohjautuvat sinne, missä palvelun tiedetään olevan laadukasta. Kaikkien suomalaisten etu on, että sote-valmistelu saadaan maaliin. Tulevassa järjestelmässä raha seuraa asiakasta, mutta raha ei ratkaise palvelun saatavuutta.

Leena Linnainmaa

varatoimitusjohtaja

Keskuskauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat