Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantaradalle haettiin tehokkuutta

Ollakseen kilpailukykyinen vaihtoehto VR:n oli laskettava hintoja myös rantaradalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Inkoolainen Katariina Kallio kirjoitti (HS Mielipide 7.4.) rantaradan junaliikenteestä ja VR:n uudesta liityntäbussista.

Liikenne- ja viestintäministeriön säästösyistä päättämät muutokset osto- ja velvoitejunaliikenteeseen tulivat voimaan 27. maaliskuuta. Tällöin Y-junat eivät enää pysähtyneet Inkoossa ja Karjaalla. HSL liikennöi Y-junan sijaan lähijunia tiheällä vuorovälillä Helsingistä Kirkkonummelle ja osittain myös Siuntioon päivittäin.

Helsinki–Turku-väli on joukkoliikenteen kilpailluimpia reittejä, jossa liikennöi 28 junavuoron lisäksi kymmeniä bussiliikenteen vuoroja päivittäin. Ollakseen kilpailukykyinen vaihtoehto VR:n oli laskettava hintoja myös rantaradalla. Valtaosa kaukoliikenteen reiteistä kun on puhtaasti markkinaehtoista ja kilpailee suoraan joukkoliikenteen asiakkaista. Hintojen lasku vaatii tehokasta kalusto- ja reittisuunnittelua.

Uudessa aikataulussa rantaradan aamun ensimmäinen kaukojuna Turkuun ja illan viimeinen juna Helsinkiin pysähtyvät Kirkkonummella. Karjaalla kaukojunia pysähtyy päivittäin 13 suuntaansa. Lisäksi arkisin kolme kertaa päivässä liikennöi liityntäbussi, jolla on Kirkkonummelta yhteydet Turun-juniin. Bussi palvelee myös Inkoon matkustajia. Turku–Helsinki-välin Express-junavuoro palvelee kaupunkien välistä työmatkaliikennettä kerran päivässä suuntaansa.

Näillä muutoksilla kalusto on tehokkaassa käytössä, mikä näkyy halvempina junalippuina. Uudistuksen jälkeisenä aikana Turku–Helsinki-välillä on tehty jo 25 prosenttia enemmän matkoja kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Ennen muutoksia Y-junayhteys Inkoosta oli Helsingissä kello 8:02, nyt Helsinkiin pääsee bussi–juna-yhdistelmällä 9 minuuttia myöhemmin. Vaikka matkaan kuluu hieman enemmän aikaa kuin aikaisemmin, ovat lippujen hinnat laskeneet. Inkoo–Helsinki-välin junaliput ovat noin viidenneksen edullisempia kuin aiemmat vyöhykeliikenteen liput. Sarja- ja kausilippujen hinnat reitillä ovat laskeneet noin kolmanneksen.

Bussiliput tulivat myyntiin 29.3. Helsinki–Inkoo-yhteyden liput ovat ostettavissa vr.fi:stä, mobiilista, asemilta, automaateista, R-kioskeilta ja asiakaspalvelusta puhelimitse. Bussista lippua ei voi ostaa, mutta junasta lipun saa matkalla Helsingistä Inkooseen päin.

Maisa Romanainen

matkustajaliikenteen johtaja, VR

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat