Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romutuspalkkiosta on tehtävä pysyvä käytäntö

Romutuspalkkioihin kohdistetun määrärahan arvioidaan tulleen moninkertaisesti takaisin kasvaneen autokaupan vuoksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime vuonna tehty vanhojen autojen romutuspalkkiokokeilu oli menestys, joka ylitti kaikki odotukset. Se osoittautui hyödylliseksi sekä ympäristön että autokaupan kasvun kannalta. Viime vuonna romutuspalkkioihin käytettiin kahdeksan miljoonaa euroa, joka riitti uudistamaan autokantaa 8 000 auton verran.

Romutuspalkkiokokeilussa vähäpäästöisen uuden auton ostaja sai palkkion uuden auton hankinnan yhteydessä. Palkkio koostui valtion maksamasta tuhannen euron avustuksesta sekä autoliikkeen maksamasta 500 euron vapaaehtoisesta palkkiosta. Romutuspalkkioihin kohdistetun määrärahan arvioidaan tulleen moninkertaisesti takaisin kasvaneen autokaupan vuoksi.

Romutuspalkkion kokonaisautoverotuotto oli noin 28,4 miljoonaa euroa. Verotulo kasvoi merkittävästi kokeilun ansiosta, sillä yli puolet romutuspalkkion avulla hankituista autoista oli sellaisia, joita ei olisi hankittu ilman palkkiota.

Romutuspalkkiota hyödyntäneet olivat nuorempia ja pienituloisempia kuin keskimääräiset uuden auton ostajat. On tärkeää, että romutuspalkkion avulla yhä useampi suomalainen on voinut hankkia uuden, turvallisemman ja ympäristöystävällisemmän auton.

Romutuspalkkiosta on tehtävä pysyvä käytäntö, jotta autokannan uudistuminen nopeutuu. Tilastoinnin ja kokemusten perusteella toimintatapaa voidaan jalostaa. Uskallan väittää, että romutuspalkkio on lunastanut paikkansa osana suomalaista autokannan uudistamista. Tulevaisuudessa romutuspalkkiota voisi kehittää esimerkiksi hiilidioksidirajoja porrastaen ja jatkuvuutta vahvistaen.

Tarvitaan käytännönläheisiä toimintatapoja, joilla parannetaan liikenneturvallisuutta, uudistetaan autokantaa ja huomioidaan ympäristönäkökulma paremmin. Romutuspalkkion perusteet ovat myös sosiaalisesti kestäviä. Autoverotusta kokonaisuutena on kehitettävä siihen suuntaan, että auton oston yhteydessä kauppahinnasta perittävästä verosta luovutaan ja pienempää veroa maksettaisiin tulevaisuudessa vuosittain.

Jukka Kopra

kansanedustaja (kok), liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat