Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluan lähteä hiljaa ja haihtua unohduksiin – miksei yhteiskunnan viimeinen palvelu voisi olla ruumiini hävittäminen?

En tarvitse muistomerkkiä, kiveä, ristiä tai laattaa. Jäljelle jääneet läheiset muistavat minut – kuka hyvällä kuka pahalla –, ja kun heistäkin aika jättää, haihdun muiden miljoonien hiljaisten maapallolla vierailleiden tavoin unohduksiin, kirjoittaa Raija Kainulainen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lähestyn kuuttakymmentä ikävuottani. Katselen jo välillä kuolinilmoituksia ja mietin, juhlitaanko ensi vuonna synttäreitä vai osallistunko hautajaisiin. Vaikean sairauden jäljiltä on kaikenlaista remppaa ja uutta kolotusta, joten kuolemaa tulee siksikin mietiskeltyä.

Tahtoisin lähteä hiljaisesti ilman hautajaisia. En tarvitse muistomerkkiä, kiveä, ristiä tai laattaa. Jäljelle jääneet läheiset muistavat minut – kuka hyvällä kuka pahalla –, ja kun heistäkin aika jättää, haihdun muiden miljoonien hiljaisten maapallolla vierailleiden tavoin unohduksiin. Tämä riittäisi minulle.

Ihmettelen vain, miksei ruumistani hävitetä maksamillani verorahoilla. Elinaikana saamme verojen vastineeksi monenmoisia hyviä palveluja. Eikö yhteiskunnan viimeisen palvelun pitäisi olla hävittää ruumis polttamalla ja käsitellä tuhkat?

Seurakunnat voisivat yhä jatkaa toimintaansa hautapaikkaa ja muuta muistomerkkiä haluavien kanssa, ja yksityiset krematoriot olisivat niitä varten, jotka eivät halua tuhkiensa sekoittuvan muiden kanssa. Kun tällainen julkinen ruumiinhävityspalvelu olisi luonnollinen vaihtoehto, jokainen voisi kuolla miettimättä, jääkö tilille rahaa hautajaisiin. Läheisten ja sukulaisten ei tarvitsisi keksiä selityksiä pienille tai vaatimattomille muistotilaisuuksille.

Eli kuolemisen täytyisi olla ilmaista ja omaisille vaivatonta, jos ei muuta eläessään erikseen toivo ja määrää.

Raija Kainulainen

Parikkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat