Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raide-Jokerista hyötyy koko pääkaupunki­seutu

Raide-Jokeri vahvistaa joukkoliikenteen seudullisia poikittaisyhteyksiä tilanteessa, jossa nykyisen Bussi-Jokerin kapasiteetin rajat ovat tulossa vastaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Osmo Anttila (HS Mielipide 11.4.) kantoi huolta siitä, että Raide-Jokerin takia tuhlataan tonttimaata. Hänen mukaansa myös lähitalojen alimmat kerrokset muuttuvat raitiovaunujen kolinan takia asuinkelvottomaksi.

Lisäksi Anttila epäili, että Bussi-Jokerin kehittäminen olisi kannattavampaa, ja että Raide-Jokerin satojen miljoonien eurojen investointi ei tuota mitään.

Anttilan huolet ovat turhia. Raide-Jokerin tavoitteena on vahvistaa joukkoliikenteen seudullisia poikittaisyhteyksiä tilanteessa, jossa nykyisen Bussi-Jokerin kapasiteetin rajat ovat tulossa vastaan.

Yhteen Raide-Jokerin 45-metriseen raitiovaunuun mahtuu yli kolmen bussillisen verran matkustajia. Osin siksi sen liikennöintikustannuksetkin ovat merkittävästi alhaisemmat kuin Bussi-Jokerin.

Raide-Jokerin reitin ja varikkoalueiden takia tonttimaata menetetään marginaalisesti, toisaalta vastaava bussiliikenteen laajennus ei olisi vaikutuksiltaan vähäisempi. Melunkin suhteen uuden sukupolven ratikat pärjäävät hyvin dieselbusseille.

Raide-Jokerin yhteiskunnallinen kannattavuus perustuu joukkoliikenteen käyttöosuuden vahvistumisen ohella reitin varrella olevien uusien alueiden rakentamisen vauhdittamiseen. Kaupungin tonttimaasta saamien vuokra- ja myyntituottojen lisäyksen voi varovaisestikin laskien arvioida vastaavan kaupungin ratahankkeeseen tarvitsemia investointeja.

Raide-Jokeri on vaikutuksiltaan koko pääkaupunkiseutua hyödyttävä hanke. Tästä syystä valtiokin on tukemassa hanketta merkittävällä osuudella.

Tuomas Rantanen

kaupunginvaltuutettu (vihr)

HKL:n johtokunnan puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat