Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terve ja kestävä rakentaminen on tehtävä jälleen mahdolliseksi

Rakennuksen energiatehokkuutta mitattaessa pitäisi ottaa huomioon rakennuksen todellinen hiilijalanjälki rakentamisesta purkuvaiheeseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rakennusten energiatehokkuutta on vuodesta 2003 kiristetty enemmän kuin EU:n energiatehokkuusdirektiivi on vaatinut. Määräyksiä on tarkoitus kiristää entisestään, ja Suomi tavoittelee kaikessa uudisrakentamisessa lähes nollaenergiatasoa vuonna 2018.

Jo nyt rakennusten eristekerroksia on kasvatettu riskirajoille asti, ja koneellinen ilmanvaihto on uudisrakennuksessa käytännössä ainoa mahdollinen vaihtoehto. Uudet rakennukset monikerrosrakenteineen ovat kuitenkin osoittautuneet vaurioherkiksi, ja ne vaativat sekä rakentajiltaan että asukkailtaan yhä monimutkaisempaa osaamista.

Samaan aikaan sisäilmaongelmat ovat pahentuneet. Ihmiset altistuvat homeen lisäksi myös kemikaaleille, joita siirtyy hengitysilmaan rakennuksissa käytetyistä materiaaleista ja joiden leviämistä koneellinen ilmanvaihto tehostaa.

Vaurioherkälle rakentamiselle on kuitenkin olemassa vaihtoehto. Yksiaineinen massiiviseinärakenne yhdistettynä painovoimaiseen ilmanvaihtoon on tervein ja samalla pitkäikäisimmäksi todettu tapa rakentaa. Tällaisia viansietokykyisiä rakennuksia on 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kivi- ja hirsitaloissa. Nämä rakennukset ovat elinkaarettomia, sillä ne säilyvät korjauskelpoisina vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen.

Tulevaisuuden rakentamisessa tulisikin luopua elinkaariajattelusta, ja rakennuksen energiatehokkuutta mitattaessa pitäisi ottaa huomioon rakennuksen todellinen hiilijalanjälki rakentamisesta purkuvaiheeseen. Miksi suostua ratkaisuihin, joiden elinkaareksi arvioidaan viisikymmentä vuotta, jos voidaan rakentaa taloja, joiden käyttöikä on satoja vuosia?

Pian vireille tulevassa kansalaisaloitteessa vaaditaan, että lähes nollaenergiavaatimuksista luovutaan ja yksiaineisten massiiviseinien ja painovoimaisen ilmanvaihdon yhdistäminen samaan rakennukseen tulee jälleen luvalliseksi.

Päättäjien olisi nyt syytä herätä ymmärtämään, että direktiivin ensisijainen tarkoitus, hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, voidaan saavuttaa ainoastaan terveellä ja kestävällä rakentamisella.

Angela Eriksson

filosofian maisteri

kansalaisaloite terveen ja

kestävän rakentamisen puolesta

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat