Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen taide kiinnostaa muotoilijoita

On tärkeää, että soveltavan taiteen tekijöille löytyy työmahdollisuuksia, ja että ihmiset saavat kokea elämyksiä ympäristössään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kulttuurisivuilla (HS 4.4. ja 5.4.) on käyty kiinnostavaa keskustelua prosenttitaiteesta ja taiteen käytöstä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Haluamme lisätä keskusteluun muotoilunäkökulman, joka pohjautuu ajatukseen soveltamisesta ja monialaisesta yhteistyöstä.

Taideteollisen taiteen historiassa alan muotoilijat niin keramiikka-, lasi- kuin tekstiilialallakin ovat tehneet pitkään julkista taidetta. Mainittakoon vaikka Päikki Prihan kirkkotekstiilit ja Rut Brykin keramiikkareliefit.

Lähtökohtana on ajatus suunnittelusta tilaajan tarpeita kunnioittaen.

Muotoilijoiden koulutus, joka pohjautuu muun muassa materiaalin ja materiaalitekniikoiden tuntemukseen, antaa eväät tehdä julkista taidetta, joka kestää niin teknisesti kuin sisällöllisestikin.

Tutkimuksemme mukaan monet rakennuttajien edustajat korostavat taiteilijavalintoja tehdessään yhteistyökykyä. Julkisen taiteen tekeminen ei sovellu kaikille taiteilijoille, eivätkä kaikki sitä halua tehdä.

Vastakkainasettelu niin sanotun vapaan ja soveltavan taiteen välillä on kuitenkin turhaa. Taiteen itseisarvo ja esteettiset arvot ovat luonnollisesti taiteellisen työn lähtökohtia. On kuitenkin myös tärkeää, että soveltavan taiteen tekijöille löytyy työmahdollisuuksia, ja että ihmiset saavat kokea elämyksiä ympäristössään.

Monet taiteilijat ja muotoilijat haluavat tehdä työtä julkisen taiteen parissa, sillä se mahdollistaa työllistymisen. Julkinen taide on keino sekä lisätä kasvavan taiteilijajoukon työllistymistä että taiteen saavutettavuutta arjessa.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tarvitaan keinoja, jotka monipuolistavat taiteilijoiden työllistymistä ja taidemarkkinoita. Muotoilun näkökulmasta monialainen tilaajan kanssa yhdessä toimiminen on aina ollut soveltavan taiteen lähtökohtana.

Salla Heinänen

toiminnanjohtaja

Teollisuustaiteen liitto Ornamo

Outi Turpeinen

taiteen tohtori

muotoilun läänintaiteilija

Taiteen edistämiskeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat