Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiset kunnat osallistuvat romanien hätämajoitukseen

Oikeus välttämättömään huolenpitoon, eli käytännössä oikeus päästä pakkasöiden aikana sisätiloihin nukkumaan koskee kaikkia kaupungissa oleskelevia, oleskelulupastatuksesta tai kansallisuudesta riippumatta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ulkomaisten romanien hätämajoitustarvetta käsitelleessä kirjoituksessa (HS Kotimaa 2.4.) Helsingin sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö Jarmo Jolkkonen sanoi, ettei missään maassa taata majoitusta kaikille, jotka kaupunkiin tulevat.

Kommentista sai helposti sellaisen kuvan, ettei missään tarjottaisi hätämajoitusta ei-rekisteröityneille ihmisille. Todellisuudessa ulkomaisille romaneille ja muille paperittomille järjestetään hätämajoitusta lukuisilla paikkakunnilla Pohjoismaissa ja Saksassa.

Esimerkiksi Ruotsin Enköpingissä kaupunki on antanut nimellistä korvausta vastaan kirkon käyttöön kiinteistön, jossa paikallinen seurakunta on majoittanut yli 30 itäeurooppalaista romania jo useampana talvena 3–4 kuukauden ajan. Kiinteistössä on majoittujien käytössä kahden hengen huoneet ja keittiö. Vapaaehtoiset hakevat asukkaille ylijäämäruokaa kaupoista ruoanlaittoa varten ja opettavat ruotsia iltaisin.

Piskuinen Säfflen kunta puolestaan myöntää paikalliselle seurakunnalle varat omistamiensa asuntojen vuokraamiseen. Asunnoissa majoittuu talven ajan kaksitoista Romanian romania, jotka eivät ole virallisesti rekisteröityneet kunnan asukkaiksi. Paikkakunnat ovat pieniä ja niiden resursseja lienee turha verrata moninkertaisesti suurempaan Helsinkiin.

Kyse ei ole siitä, että Helsingin tulisi ”majoittaa kaikki kaupunkiin tulevat”, vaan siitä, että kaupunki täyttäisi perustuslaillisen velvollisuutensa. Oikeus välttämättömään huolenpitoon, eli käytännössä oikeus päästä pakkasöiden aikana sisätiloihin nukkumaan koskee kaikkia kaupungissa oleskelevia, oleskelulupastatuksesta tai kansallisuudesta riippumatta. Nyt oikeus ei toteudu, koska etenkin itäeurooppalaiset romanit häädetään sekä päivisin että öisin lämpimistä julkisistakin tiloista, eikä hätämajoitukseen pääse.

Selvitämme parhaillaan esimerkkejä eri pohjoismaisista kaupungeista, jotta Helsingin päättäjät saisivat konkreettisia malleja pakkasjaksojen ajan kestävän hätämajoituksen toteuttamiseen. Sen pitäisi olla Jolkkosenkin työlistalla.

Kati Pietarinen

Heini Puurunen

Veera Vehkasalo

romanien hätämajoituksen

järjestämiseen osallistuneita

vapaaehtoisia, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat