Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukutaitomme ei ole monistettavissa

Vuosina 2008–2009 tehdyn tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista on oppinut lukemaan Aku Ankasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kulttuurisivuilla (HS 15.4.) kirjoitettiin, että Michael Mooren uusi dokumenttielokuva nimeää suomalaisen koulun menestystekijäksi, jonka voisi omia ja viedä Yhdysvaltoihin.

Kaikki kunnia suomalaiselle peruskoululle ja Michael Moorelle. Mutta suomalaisten koululaisten osaamisessa on asioita, joita ei voi monistaa ja viedä toisille kielialueille.

Pisa-tutkimuksissakin vuosien ajan todetun koulumenestyksemme perusta on hyvä lukutaito. Lukutaidossa Suomella ja suomella on kolmesta syystä etulyöntiasema, jota ei ole mahdollista sivuuttaa. Seuraavista syistä suomalaiset (myös pojat) lukevat hyvin.

Ensinnäkin foneettinen kieli. Mikael Agricolan (1510–1557) luomaa suomen kirjakieltä lausutaan ja kirjoitetaan lähes samalla tavalla. Suomalainen oppii lukemaan helposti. Ei tarvita tavauskursseja eikä tavauskilpailuja kuten Yhdysvalloissa.

Toinen syy on tekstitetyt televisio-ohjelmat. Melkein kaikkialla muualla maailmassa lukee sitä vähemmän, mitä enemmän katsoo televisiota. Suomessa asia on päinvastoin. Lastenohjelmia lukuun ottamatta kaikki ulkomaiset ohjelmat tekstitetään. Mitä enemmän katsoo televisiota, sitä enemmän lukee. Oppii nopeaa lukemista ja samalla selvästi lausuttua englantia (joskus saksaakin).

Kolmas seikka on monelle vaikea omaksua. Minä en oppinut lukemaan peruskoulussa, vaan kaksi vuosikymmentä ennen peruskoulun perustamista kotona kuusivuotiaana Aku Ankka -lehdestä. Samoin oppi osa lapsistani. Myös lapsenlapseni opiskelevat parhaillaan lukemisen alkeita Aku Ankasta.

Vuosina 2008–2009 tehdyn tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista on oppinut lukemaan Aku Ankasta. Suurin osa heistä on poikia.

Aku Ankalla on 3–11-vuotiaiden ikäryhmässä 194 000 lukijaa. Yli 12-vuotiaissa lukijoita on 850 000. Kyseessä on Kansallisen mediatutkimuksen mukaan Suomen suurin miestenlehti.

Näitä kolmea mainitsemaani syytä suomalaisten (varsinkin poikien) hyvään lukutaitoon on vaikea sivuuttaa. Niitä on mahdotonta monistaa muualle.

Lauri Kotilainen

päätoimittaja, eläkkeellä

Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat