Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten kaltoinkohtelu kuuluu hyvittää

Pitkä, usein vuosia kestänyt laitosaika eristi koulukotilapset muusta yhteiskunnasta, vieroitti läheisistä, suvusta ja ystävistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Aivan äskettäin julkaistu selvitys suomalaisen lastensuojelun lähimenneisyydestä (HS Kotimaa 7.4.) vahvistaa tiedot lasten kaltoinkohtelusta laitoksissa ja kasvatuskodeissa. Julkaisutilaisuudessa oli paikalla noin 200 sijaishuollossa ollutta ihmistä, jotka vaativat valtiolta hyvitystä kärsimyksistään. Heidän mielestään Suomen on seurattava Ruotsin ja lukuisien muiden maiden esimerkkiä, eli korvattava heidän kärsimyksensä rahallisesti ja pyydettävä kohtelua julkisesti anteeksi.

Olemme tutkineet koulukodissa vuosina 1945–1985 olleiden henkilöiden kokemuksia. Tutkimukseemme osallistuneet kertoivat, kuten julkaistu selvityskin, että sijaishuollossa tapahtui monenlaista kaltoinkohtelua, laiminlyöntejä ja väkivaltaa. Entisten koulukotinuorten kokemukset osoittavat, että sijoitukset vaikuttivat heidän koko elämäänsä.

Koulukoti leimasi sinne sijoitetut. Laitostausta on pitänyt salata, sillä esimerkiksi monet työnantajat karsastivat entisiä koulukotipoikia ja -tyttöjä. Salaaminen on voinut jatkua läpi elämän; omaa taustaa ei ole aina kerrottu edes puolisolle, saati lapsille, vaan laitosnuoren leima ja häpeä on kannettu yksin. Mahdollisuuksia työelämässä on rajoittanut myös se, että koulukodissa olleiden koulutustaso on alhainen.

Useat haastateltavamme sanoivat tulleensa syyttä rikollisiksi tuomituiksi ja kokevat laitossijoituksensa kohtuuttomana rangaistuksena. Kertomuksista välittyikin halu tulla kuulluksi ja toive saada oikeutta.

Pitkä, usein vuosia kestänyt laitosaika eristi heidät muusta yhteiskunnasta, vieroitti läheisistä, suvusta ja ystävistä.

Ero perheestä – vaikka huonommastakin, toisten nuorten uhka, kantavien ihmissuhteiden puuttuminen ja henkilökunnan väkivaltaisuus sekä raskas työ laitosten maatiloilla ja metsissä tekivät monelle koulukodista vankilaakin pahemman paikan.

Näin kertoivat monet, jotka koulukodin jälkeen päätyivät rikosuralle. Laitoskierre alkoi kuitenkin usein syyttömänä.

Laitoselämän kokeneet välittävät kuvan lastensuojelun ajattelusta ja käytännöistä. Sijoituspäätökset olivat valikoivia; niiden peruste ei ollut alaikäisten teoissa, vaan heidän taustassaan. Useimmat sijoitetut olivat vähävaraisten tai köyhien perheiden lapsia, joiden vanhemmat sosiaaliviranomaiset määrittelivät kasvatuskyvyttömiksi.

Koulukotien kasvattien kertomukset paljastavat laitoksista ja suomalaisesta yhteiskunnasta puolen, jota ei ole haluttu nähdä. Sekä nyt julkaistun selvityksen että oman tutkimuksemme perusteella valtiolliselle anteeksipyynnölle sekä kaltoinkohtelun hyvittämiselle on ilmeiset perusteet.

Marjo Laitala

kasvatustieteen maisteri

tohtoriopiskelija

Vesa Puuronen

sosiologian professori

Oulun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat