Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tiedetään vieraslajien kustannuksista?

Usein annetaan ymmärtää, että vieraslajit aiheuttaisivat suuria vaikeuksia. Tämä on liioittelua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien sivuilla on kirjoitettu laivojen painolastivesien mukana kulkeutuvista vieraslajeista.

Painolastivesien tyhjennyksissä vieraslajeja leviää kaikilla merillä, eikä niiden torjunta yleensä ole mahdollista.

Ottamatta kantaa uusien lajien merkitykseen on kuitenkin lohduttavaa todeta, etteivät esimerkiksi Itämereen (runsaat 70 lajia) tai Pohjanmereen (runsaat 80 lajia) vuosisatojen aikana vakiintuneet vieraslajit ole toistaiseksi aiheuttaneet yhdenkään alkuperäislajin häviämistä näiltä alueilta. Saastuminen ja rehevöityminen sen sijaan ovat aiheuttaneet paljonkin haittoja monille lajeille.

Vanessa Ryan (HS Mielipide 30.3.) kiinnitti hyvässä kirjoituksessaan huomiota vieraslajeista koituviin kustannuksiin Suomessa. Usein mainitaan, kuten Ryankin teki, että kustannukset olisivat meillä kymmeniä ellei satoja miljoonia euroja vuodessa. Mutta kuinka hyvin tämä oikeastaan tiedetään?

Ulkomaisissa arvioissa kustannukset vieraslajeista syntyvät pääasiassa maatalouden rikkakasveista, taudinaiheuttajista ja rotista. Niitä on jo kauan totuttu torjumaan, yleensä kemiallisesti. Sama pitänee paikkansa meilläkin, mutta tutkimuksia nimenomaan vieraslajeista verrattuna vaikkapa alkuperäislajien aiheuttamiin kustannuksiin ei ole näkynyt.

Näitä tietoja tarvittaisiin, sillä nuo kymmenet ja sadat miljoonat eurot mainitaan usein, kun on kyse sinänsä harmittomista lajeista, kuten meriin levinneistä sirokatkaravuista, mustatäplätokoista, tienvarsien jättipalsameista ynnä muista. Luonto hoitaa ne, eikä kustannuksiakaan synny.

Rinnastuksella annetaan vain kuva, että vieraslajit ylipäätään aiheuttaisivat suuria vaikeuksia. Tämä on liioittelua. Mitähän haittoja koituu vaikkapa rehukasveina suosituista puna-apiloista tai harvinaistuneista kelta- ja musta-apiloista (jotka ovat kaikki vieraslajeja), tai hyötykasveja pölyttävistä kesymehiläisistä (vieraslaji sekin)? Tai tienvarsien päivänkakkaroista? Kotipihojen siileistä?

Seppo Turunen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat