Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirsitaloissa ilma vaihtui nopeasti

Modernissa talossa ilma ei vaihdu riittävästi, jos ainoana käyttövoimana on painovoima.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Angela Eriksson kirjoitti (HS Mielipide 18.4.), että koneellinen ilmanvaihto altistaa ihmiset homeelle ja kemikaaleille. Asia on päinvastoin. Asiallinen ilmanvaihto poistaa ilmaa asunnon ”likaiselta” puolelta, kuten keittiöstä ja märkätiloista, ja tuo puhdasta ilmaa makuu- ja oleskelutiloihin. On vaikea ymmärtää, miten tuloilmaan pääsee hometta ja kemikaaleja, jos ilmanvaihtokanavat ovat kunnossa.

Vanhojen hirsitalojen ilmanvaihto ei ole perustunut puhtaasti painovoimaiseen ilmanvaihtoon, vaan siihen, että niissä oli tulisijat, joita käytettiin jatkuvasti. Tulen aiheuttama raju lämpötilaero saa tehokkaan vedon aikaiseksi, ja ilma vaihtuu nopeasti. Lisäksi ilmaa vaihtui myös rakenteiden huonon tiiviyden takia. Modernissa talossa ilma ei vaihdu riittävästi, jos ainoana käyttövoimana on painovoima. Tulee muistaa, että kesäisin ulkolämpötila nousee usein sisälämpötilaa korkeammaksi, jolloin painovoimainen ilmanvaihto pysähtyy täysin.

Painovoimainen ilmanvaihto vaatisi kitkatonta korvausilman saantia, mikä taas hankaloittaa esilämmityksen järjestämistä tuloilmalle. Näin painovoimainen vaihtoehto – siinä määrin kuin toimii – hukkaa lämpöä ja aiheuttaa vedon tunnetta.

Anders Weckström

diplomi-insinööri, Loviisa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat