Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meneekö bisnes ihmisen edelle?

Lääketieteellinen toiminta ei voi perustua terveydenhuollon organisaation kykyyn tuottaa omistajilleen taloudellista voittoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus sopi viime syksynä, että potilas voisi vastedes valita hoidon julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin hoitoyksiköstä ja valinta maksetaan julkisista varoista. Nyt suunnitellaan julkisten terveydenhuollon organisaatioiden yhtiöittämistä valinnanvapauden edistämiseksi.

Jos linjaukset toteutetaan, menot todennäköisesti lisääntyvät ja hoidon laatu voi kärsiä. Mitä tapahtui uudistuksen alkuperäiselle tavoitteelle: oikea-aikaisen, laadukkaan hoidon varmistaminen kaikille ympäri maan yksinkertaistamalla ja tehostamalla järjestelmää?

Välttämättömän ja selvästi hyödyllisen hoidon ohella on paljon harmaata aluetta, jolla vaihtoehtoja on useampia. Perustuvatko tämän alueen hoitopäätökset tulevaisuudessa tarpeen ja kustannusvaikuttavuuden lisäksi hoitopaikan voiton maksimointiin yhteiskunnan kustannuksella, kun yhtiöt – niin yksityiset kuin julkisetkin – kilpailevat potilaista?

Terveydenhuollossa tieto ei jakaudu tasaisesti ammattilaisten ja potilaiden kesken, eikä valinnanvapaus toimi siten kuin kampaamoissa tai autokaupassa. Lisäksi kukin maksaa kampaamokäyntinsä ja autonsa omasta kukkarostaan.

Hoitopaikan läheisyys, jonotusaika, tilojen kunto ja henkilöstön ystävällisyys ovat tärkeitä tekijöitä, mutta ne eivät kerro itse hoidon laadusta.

Potilaan on vaikea tietää, onko saanut tarpeellista hoitoa tai onko hoito ollut aidosti laadukasta. Hän voi olla tyytyväinen, kun saa pyytämänsä testosteroni- tai antibioottireseptin tai pääsee nopeasti leikkaukseen. Nämä hoidot voivat silti olla turhia tai vaarallisiakin.

Lääketieteellinen toiminta ei voi perustua terveydenhuollon organisaation kykyyn tuottaa omistajilleen taloudellista voittoa.

Terhi Hermanson

erikoislääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat