Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen yrittäjyyspaketti ei poista nuorisotyöttömyyttä

Useat nuoret ovat valmiita tulemaan töihin nimellisellä alkupalkalla tai harjoittelemaan jopa palkatta, jos se johtaa työpaikkaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus esitteli viime viikolla paketin, jonka avulla työttömistä pyritään tekemään yrittäjiä.

Hallituksen paketissa oli joitakin hyviä muutosehdotuksia. Esimerkiksi paluuta yrittäjästä palkansaajaksi helpotetaan, ja työttömän on mahdollista harjoittaa sivutoimista yritystoimintaa. Hallitus madaltaa myös yksinyrittäjän kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä. Monia näistä uudistuksista on odotettu pitkään.

Yrittäjyys ei kuitenkaan ole ainoa patenttiratkaisu työllistää suurta määrää työttömiä. Pitkäaikaistyöttömien joukossa on paljon hyvin vaikeasti työllistyviä nuoria, joilla ei ole työelämästä juuri minkäänlaista kokemusta.

Nuoret eivät voi hypätä suoraan yrittäjiksi. Hyvin harva kokenut palkansaajakaan siihen pystyy.

Hallituksen ehdottama työnäyte ei sekään ole realistinen tapa päästä kiinni työelämään, jos nuorella ei ole työelämästä saatuja taitoja, joita työnhaussa voisi esitellä.

Tarvitaan siis muita keinoja. Niiden yhteinen nimittäjä on kynnyksen madaltaminen ensimmäisten työpaikkojen saamiseksi.

Oppisopimuskoulutus on todettu tehokkaaksi tavaksi siirtää nuori työelämään. Sen sijaan, että yritetään tehdä kaksikymppisestä ammattikoulun käyneestä vanhempien luona asuvasta kaverista start up -yrittäjä, hänelle kannattaa etsiä sopiva pk-yritys ja myötämielinen yrittäjä, joka tarjoaa nuorelle ensimmäisen turvallisen paikan tehdä työtä ja oppia. Monelle työttömälle nuorelle tässä mallissa on ratkaisun avain.

Nyt esitelty ammattikoulujen koulutussopimusmalli on askel oikeaan suuntaan. Se ei kuitenkaan auta tuhansia ja tuhansia tukiverkkojen ulkopuolelle pudonneita nuoria.

Useat nuoret ovat valmiita tulemaan töihin nimellisellä alkupalkalla tai harjoittelemaan jopa palkatta, jos se johtaa työpaikkaan. Itsensä tarpeelliseksi kokeminen, työyhteisö ja hyvä arki ovat työttömille nuorille paljon tärkeämpiä kuin isot palkkatulot.

Päättäjien kannattaisi siis tulla ulos kuplastaan ja rakentaa yrittäjyyspaketin rinnalle realistisempi kokonaisuus.

Lähtökohtana on oltava nuorten, osatyökykyisten, pitkäaikaistyöttömien ja muiden yhteiskunnalle oikeasti kalliiksi tulevien ihmisten saaminen työelämään.

Jari-Pekka Hietsilta

sosionomi (YAMK) ja Nuorten johtoryhmän vetäjä

RAY:n Paikka auki –avustusohjelma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat