Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keikkatyötä on voitava tehdä joustavammin

Mielestäni työttömän pitää aina pystyä vastaamaan ”kyllä”, kun yritys tarvitsee hänen ammattiosaamistaan. Yrityksen puolestaan pitää saada resurssivahvistukset nopeasti ja helposti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen 52-vuotias työtön mutta työintoinen markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen. Alan avoimiin paikkoihin on lähes poikkeuksetta 150–250 hakijaa, joten kilpailu on kova.

Markkinoinnissa ja viestinnässä voi olla mahdollista saada eri yrityksiltä lyhyitä keikkoja. Mielestäni työttömän pitää aina pystyä vastaamaan ”kyllä”, kun yritys tarvitsee hänen ammattiosaamistaan. Yrityksen puolestaan pitää saada resurssivahvistukset nopeasti ja helposti.

Vuodenvaihteeseen asti keikkatyö hoitui työntekijänä freelance-sopimuksin. Tammikuun alusta lakia on kuitenkin muutettu niin, että TE-keskus katsoo freelance-työt yleensä yrittäjätoiminnaksi, ja työn vastaanottajalta poistuu työttömyysturva.

Tämä estää sopimusten syntyä, sillä moni työntekijä ei voi tai ei uskalla ottaa taloudellista riskiä.

Työtön työnhakija ei ole siinä asemassa, että voisi neuvotella yrityksen kanssa sopimuksen muodosta ja sisällöstä.

TE-keskuksen haluamat sanamuodot työntekijäaseman säilyttämiseksi eivät välttämättä edes onnistu isojen kansainvälisten yritysten hallinnolta, joissa käytetään lakiyksikön määrittelemiä sopimuksia.

Vantaan TE-keskuksen mukaan sopimuksen tarkastamiseen keskusyksikössä menee noin kolme viikkoa, minkä jälkeen työtön saa päätöksen siitä, voiko työn ottaa vastaan työntekijän asemassa vai tulkitaanko henkilö yrittäjäksi. Tässä ajassa keikka on jo mennyt muille tekijöille.

Moni ei voi, osaa eikä halua ryhtyä yrittäjäksi, vaikka hallitus ajaa yrittäjyyden autuutta kuin käärmettä pyssyyn. Freelance-työntekijä on yrityksen joustava resurssi ja freelance-keikka on työttömän tilaisuus pysyä kiinni työelämässä.

Hallituksen niin halutessa yrityksen ja työntekijän kohtaamisesta voi tehdä helppoa. Lyhyetkin työkeikat ovat parempia kuin työttömyys. Niistä hyötyvät yritykset, työntekijät sekä valtio.

Työkykyinen ja -intoinen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat