Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannustinloukkuihin on täsmäratkaisu

Matemaattisesti halvin tapa poistaa kannustinloukkuja olisi ”rajaverokatto” eli laki, jonka mukaan joka eurosta jää ainakin 30 prosenttia käteen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi, että tuhannen euron lisäansioista voi jäädä käteen nolla euroa (17.4.).

Ratkaisuksi ehdotettiin tukien pienentämistä tai lisätukea työtä tekeville tavoilla, joissa suuri osa rahasta ei kohdistuisi kannustinloukkuihin tai vain siirtäisi niitä.

Matemaattisesti halvin tapa poistaa kannustinloukkuja olisi ”rajaverokatto” eli laki, jonka mukaan joka eurosta jää ainakin 30 prosenttia käteen. Verottaja saisi automaattisesti palkka- ja tukitiedot, ja tietokone laskisi, paljonko saisin työttömänä ja paljonko minun nyt tulee saada, jotta 30 prosentin ehto täyttyisi. Tarvittaessa saisin ”veronpalautusta”.

Näin kukin valtion ”menettämä” euro poistaisi pahimpia kannustinloukkuja eikä osuisi jo valmiiksi kannustavampaan kohtaan.

Jokainen myös voisi aina luottaa siihen, että työnteko kannattaa selvästi jopa ottamatta selvää sääntöviidakosta.

Myös Suomessa kannatusta saanut Britannian ”universal credit” -malli on samantapainen: tuet vähenevät tasaisesti tulojen myötä. Tosin malli ei ota huomioon veroja eikä tulosidonnaisia maksuja.

Rajaverokatto ei tekisi perustiliä ja perustuloa turhiksi. Perustili lisäisi oikeudenmukaisuutta ja tehokkuutta. Perustulo poistaisi tyhmimmän rangaistuksen yrittäjäksi ryhtymisestä, vähentäisi byrokratiaa ja auttaisi niitä, joista ei ole anomaan tarvitsemiaan tukia.

Näillä kolmella konstilla Suomesta tulisi humaanimpi, ahkerampi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta.

Kalle Mikkola

dosentti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat