Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätöksiä väyläinvestoinneista ei voi delegoida valtionyhtiölle

Tie- ja ratainvestointeja koskevien päätösten tulee kansanvaltaisesti hallitussa maassa olla poliittisia päätöksiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenneministeriö on löytänyt keinon, jolla investointien tasoa voitaisiin nostaa ja samalla keventää valtion budjettia: Perustetaan uusi valtionyhtiö, jolle siirretään noin 20 miljardin euron väyläomaisuus. Yhtiö ottaa lainoja, jotka maksetaan takaisin käyttäjämaksuilla, lähinnä kilometriperusteisella tiemaksulla ja ratamaksulla.

Miksi tällaista tarvitaan nyt, kun hallitus on juuri hyväksynyt monia uusia liikennehankkeita? Ehkä syynä on huoli olemassa olevan väyläverkoston kunnosta.

Tie- ja ratainvestointeja koskevien päätösten tulee kansanvaltaisesti hallitussa maassa olla poliittisia päätöksiä eikä niitä voida delegoida jollekin valtionyhtiölle. Eduskunnan budjettivaltaa ei tule kaventaa kevein perustein.

Kilometriverot ja ratamaksut ovat veroja, joista päättää eduskunta. Mihin tarvitaan uutta yhtiötä, jolla ei kuitenkaan olisi keskeistä päätösvaltaa?

Jos pyrkimyksenä olisi korjata kunnossapitovajetta lainanotolla, edullista lainaa voisi saada vaikkapa Euroopan investointipankilta ilman uutta yhtiötäkin. Valtio velkaantuu kuitenkin liian nopeasti.

Ehdotus ei sovi tähän päivään. Kunnossapidon lainoitus olisi myös tyypillistä syömävelkaa. EU:n komissio tuskin hyväksyisi tällaista valtionvelan ulkopuolista lainanottoa.

Autoverotuksen painopisteen siirtäminen hankinnasta käyttöön eli kilometriveroon on ollut ministeriön ajatuksissa jo vuosia. Hanke ei ole kuitenkaan edennyt muun muassa valtiovarainministeriön vastustuksen vuoksi.

Googlelta, Applelta tai Daimlerilta odotetaan teknologialäpimurtoa, joka tulisi käyttöön kaikkien autonvalmistajien autoissa. Olisiko syytä jäädä odottelemaan sellaista? Autoilijoiden ei kannata kuitenkaan huolestua ministeriön visioista.

Ratainvestoinneissa lainanotto taas ei auta mitään, koska ratamaksu kattaa vain 15 prosenttia radanpidon kustannuksista, eikä sitä ole mahdollista korottaa vaarantamatta rautateiden markkinaosuutta.

VR:n taseen keventäminen uuden yhtiön hyväksi ei tunnu hyvältä, kun ottaa huomioon VR:n tulevat kalustoinvestoinnit ja kilpailun avautumisen.

Yhtiöhankkeesta käy ilmi, että talousosaaminen on liikenneministeriössä jäänyt ohueksi lukuisten organisaatiomuutosten seurauksena.

Liikenneviraston alasajo veisi hallinnonalalta lopunkin liikennetaloudellisen osaamisen. Tämän jälkeen ministeriö voitaisiin yksityistää johonkin lakiasiaintoimistoon.

Juhani Korpela

entinen kansliapäällikkö, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat