Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön suunnitelmissa on demokratiavaje

Tiemaksu on keräämistavasta riippumatta tasamaksu, joka kirpaisee eniten vähävaraisia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenneministeriön kaavailuissa yhtiöittää tienpito on kyse muustakin kuin siitä, miten tiehen tullut reikä saadaan parhaiten paikatuksi.

Nykyisin tierahat tulevat valtion budjetista. Raha kerätään asukkailta veroina teoriassa jokaisen maksukyvyn mukaisesti ja käytetään poliittisen harkinnan perusteella yhteiskunnan eri tarpeisiin.

Liikenneministeriön malleissa nämä lähtökohdat hylätään. Niissä rahojen keruu ei perustu ihmisen maksukykyyn eikä niiden jakaminen demokraattiseen päätökseen.

Tiemaksu on keräämistavasta riippumatta tasamaksu, joka kirpaisee eniten vähävaraisia. Oikeudenmukaisen verotuksen taustalla oleva solidaarisuusajatus jätetään sivuun.

Yhteiskunnassa, jonka perustoiminnot on yhtiöitetty, erilaisia tarpeita ei myöskään voida asettaa tärkeysjärjestykseen, vaan yhtiöt kilpailevat rahoitusmarkkinoilla keskenään saadakseen rahat toimintaansa. Näin demokratia kaventuu.

Se näyttää olevan liikenneministeriön tarkoituskin. Ministeriön suunnitelmista kertonut ylijohtaja Juhapekka Ristola (HS 19.4.) piti nykytilan ongelmana sitä, että tienpito joutuu kilpailemaan niukoista rahoista muun muassa terveydenhuollon kanssa. Demokraattisesta päätöksenteosta, jolla yhteiskunnan rahat jaetaan eri tarpeisiin, on ministeriön aivoituksissa tullut epäkohta.

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk) puolusteli liikenneministeriön suunnitelmia (HS 19.4.) vetoamalla siihen, että EU:n vaatima budjettikuri pakottaa siirtämään tierahat valtion talousarvion ulkopuolelle.

Perustelua on vaikea ymmärtää. Jos julkinen velkaantuminen on maalle myrkyllistä, ei kai myrkyllisyys vähene sillä, että velkaa ottaa valtion asemesta valtion kokonaan omistama yhtiö. Vai onko yhtiöittämissuunnitelman takana piilossa – toisin kuin nyt sanotaan – myös yksityistäminen?

Markku Helin

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat