Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matemaattisesti lahjakkaille tulisi tarjota riittävästi haasteita

Jos matemaattisesti lahjakkaille olisi tarjolla riittävästi haasteita, kynnys peruskoulusta lukioon madaltuisi, ja pitkän matematiikan kirjoittajia saataisiin lisää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matematiikan didaktiikan professori Markku Hannula otti kantaa (HS Mielipide 13.4.) suomalaisten koululaisten matematiikan osaamiseen. Olemme hänen kanssaan samaa mieltä matematiikan osaamisen tason laskusta.

Pisa-tuloksiin tuudittautuminen on ollut matematiikan opetuksen kehittämisen kannalta petollista. Pisassa tutkitut asiat kuuluvat enemmänkin kansalaistaitoihin kuin jatko-opinnoissa vaadittavaan matemaattiseen osaamiseen. Pisa-menestyskään ei ole säilynyt, vaan suomalaisten koululaisten matematiikassa saavuttama tulos oli pudonnut kahdessa peräkkäisessä vertailussa noin puolen vuoden koulunkäyntiä vastaavalla pistemäärällä.

Lukuisat tahot yliopisto- ja ammattikorkeakoulupiireissä ovat useissa eri yhteyksissä esittäneet huolensa matemaattis-luonnontieteellisille ja teknisille aloille hakeutuvien opiskelijoiden puutteellisista lähtötaidoista – turhaan.

Oppilaitoksilta kuluu kohtuuton määrä resursseja puutteiden paikkaamiseen, eikä haluttuun lopputulokseen edes päästä. Lyhyessä ajassa on mahdotonta saada aikaan todellista oppimista eli muutosta pitkäkestoisessa muistissa.

Peruskoulun matematiikan opetuksen tavoite on antaa taidot jatko-opintoja eli toisen asteen opintoja varten. Ammattiopiston ja lukion käyneillä taas on oltava valmiudet ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin. Jotta tämä kokonaisuus toimisi, kaikilla tasoilla pitäisi saavuttaa niille asetetut tavoitteet.

Tietävätkö matematiikan opetuksen sisältöjä suunnittelevat, millaista osaamista seuraavilla koulutuksen tasoilla tarvitaan? Kaikki koulutustasot Suomessa tarvitaan yhteistyöhön kehittämään suomalaislasten ja -nuorten matemaattista osaamista.

Peruskoulun oppilaiden kannalta olisi tärkeää, että jokainen voisi edetä kykyjensä mukaan. Jos matemaattisesti lahjakkaille olisi tarjolla riittävästi haasteita, kynnys peruskoulusta lukioon madaltuisi, ja pitkän matematiikan kirjoittajia saataisiin lisää.

Matemaattinen osaaminen luo innovaatioita. Osoitetaan yhdessä, että pystymme parempaankin!

Riitta Neittaanmäki

Anne Rantakaulio

matematiikan lehtoreita

teknologiayksikkö

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat