Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhällä ei ole varaa asua yksin – Ovatko päättäjät perheellisiä, kun he unohtavat yksin asuvat?

Asumisen kalleus vie valtaosan köyhän yksin asuvan nettotulosta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yli miljoonan suomalaisen yksin asuminen ei ole aivan niin ongelmatonta kuin Helsingin Sanomien jutussa (16.4.) annettiin ymmärtää. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää, ettei ihmisiä aseteta eriarvoiseen asemaan perhesuhteiden perusteella.

Yhteiskuntapolitiikan ja markkinatalouden aktiivisin toimin edistetään kuitenkin lähinnä perheellisten asemaa. Pariskunnan euro on yksin asuvan 25–30 senttiä monista syistä. Asumisen kalleus vie valtaosan köyhän yksin asuvan nettotulosta.

Yksin asuva ei pääse hyödyntämään muitakaan kulutuksen eikä kulutusverojen volyymietuja. Elinkustannusten kalleus ja esimerkiksi suhteettoman suuresta työttömyydestä johtuva pienituloisuus vievät helposti yksin asuvan pahenevaan köyhyysloukkuun.

Ovatko päättäjät perheellisiä, kun he unohtavat yksin asuvat? Pariskunnan kumpikin osapuoli voi vähentää kotitalouspalvelun täysimääräisenä henkilökohtaisessa verotuksessaan. Työasuntovähennystä yksin asuva ei saa. Päättäjien perustelujen mukaan hänellä ei näyttäisi olevan siteitä ihmisiin tai kotiseutuun.

Harkinnassa ei ole otettu huomioon sitäkään, että muuttaminen on tutkitusti ihmiselämän stressitekijöiden kärkipäässä, läheisen kuoleman ja avioeron ohella.

Esimerkkejä riittää. Yhdistyksemme tavoite on, että yhteiskuntatutkijat ottavat yksin asumisen taustamuuttujatarkasteluun ja poliittiset päättäjät huomioivat yksin asuvan väestönosan olosuhteet erityisesti yhdenvertaisuuslain toteutumisen näkökulmasta.

Ajankohtainen perustulokokeilu on tähän erinomainen näytön paikka.

Jutta Järvinen

Terttu Santamäki

Yksinasuvat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat