Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieraslajit ovat suuri riski metsätaloudelle

Suomessa havaittiin viime vuonna neljä uutta metsäpuille vaarallista vieraslajia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Seppo Turunen pohti (HS Mielipide 19.4.) vieraslajien kustannuksia arvellen niiden syntyvän pääasiassa maatalouden rikkakasveista, taudinaiheuttajista ja rotista, joita ”on jo kauan totuttu torjumaan, yleensä kemiallisesti”. Turunen päätteli, että vieraslajien aiheuttamat haitat ovat liioiteltuja.

Suomen kannalta vieraslajikysymys ei kuitenkaan ole vähäpätöinen. Maamme vientituloista noin viidennes on peräisin metsätaloudesta, jonka perustan muodostavat 80-prosenttisesti männyt ja kuuset. Siten näille puulajeille vakavaa tuhoa aiheuttavan vieraslajin taloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys olisi valtava.

Tämä uhka ei ole teoreettinen, vaikka vakavilta tuhoilta Suomessa onkin toistaiseksi vältytty. Kansainvälisen kasvien ja kasvimateriaalikaupan mukana levinneiden vierasperäisten kasvitautien ja tuholaisten tiedetään nimittäin saattaneen monia puulajeja sukupuuton partaalle muualla maailmassa. Näitä ovat esimerkiksi ovat amerikankastanjan hävittänyt kastanjansurma, Keski-Euroopan ja Pohjois-Amerikan jalavametsät tuhonnut hollanninjalavatauti sekä Yhdysvaltain ja Kanadan strobusmäntymetsät tappanut valkomännyn tervasroso.

Parhaillaan laajamittaisia metsätuhoja aiheuttavat esimerkiksi itäaasialainen saarnenjalosoukko Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä sekä lehtikuusikoita hävittävä versopolte Britanniassa. Muutaman vuoden takaisen selvityksen mukaan tällaisten tuhonaiheuttajien määrä lisääntyy EU-maissa eksponentiaalisesti.

Suomessa havaittiin viime vuonna neljä uutta metsäpuille vaarallista vieraslajia. Ne ovat lehtipuilla tuhoja aiheuttavat aasianrunkojäärä, hevoskastanjoita tappava bakteerilaji, lepällä versovaurioita aiheuttava munasienilaji sekä Keski-Euroopassa ja erityisesti etelän mäntyplantaaseilla vakavaa tuhoa aiheuttava etelänversosurmasieni. Vaikka yksikään näistä vieraslajeista ei aiheuttaisi meillä mittavia ongelmia, niiden ilmaantuminen kuitenkin kertoo, että kulkureitti maahamme on avoin myös vaarallisille tuhonaiheuttajille.

Jarkko Hantula

metsäpatologian professori

Vantaa

Michael Müller

maatalous- ja metsätieteiden tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat