Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusien haitallisten lajien saapuminen on estettävä

Vieraslajeista koituvia kustannuksia olisi ehdottomasti tehokkainta vähentää estämällä uusien haitallisten lajien saapuminen maahan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Seppo Turunen (HS Mielipide 19.4.) otti kantaa vieraslajeista aiheutuviin kustannuksiin. On totta, että maailmanlaajuiset tai kansalliset arviot vieraslajien tuomista kustannuksista ovat aivan liian epämääräisiä. Tarkempia, useita lajeja kattavia kustannus-hyötyanalyysejä tarvittaisiin kipeästi.

Suuri osa vieraslajeistamme ei aiheuta mitään näkyvää haittaa eikä niistä synny kustannuksia, kuten Turusen mainitsemasta siilistä tai Itämeressä ja Euroopan lammikoissa laajalle levinneestä vaeltajakotilosta. Ei kuitenkaan pystytä ennustamaan, mikä on se seuraava vieraslaji, joka saapuu ja asettuu pysyvästi ekosysteemin osaksi ja mitä vaikutuksia sillä luonnolle ja taloudellemme on.

Uusilla lajeilla ei uudella alueella monesti ole tehokkaita luontaisia vihollisia (petoja, loisia tai tauteja) rajoittamassa niiden levittäytymistä ja runsastumista. Siksi emme voi jäädä odottamaan, millaisia uusia lajeja meille mahdollisesti saapuu.

Nykylainsäädäntö ja sen edellyttämä torjunta keskitetään haitallisiin vieraslajeihin, jotka uhkaavat luonnon monimuotoisuutta tai aiheuttavat suoria taloudellisia haittavaikutuksia. Vieraslajeista koituvia kustannuksia olisi ehdottomasti tehokkainta vähentää estämällä uusien haitallisten lajien saapuminen maahan. Jo laajalle levinneitä lajeja on usein mahdotonta poistaa, ja jatkuva torjunta, jolla vain pienennetään yhteisöjä, on kallista ja vaikeaa (kuten citykanin kohdalla), vesiympäristössä jopa mahdotonta.

Tämän vuoksi EU:n uusi vieraslajiasetuksen ja sitä täydentävän kansallisen vieraslajilistan tulisi kohdistua lajeihin, jotka eivät vielä ole laajalle levinneitä Euroopassa. Estämällä näiden lajien saapuminen voitaisiin ehkäistä tuhoja.

Maiju Lehtiniemi

dosentti, erikoistutkija

Suomen ympäristökeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat