Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijavalintoja halutaan sujuvoittaa

Helsingin yliopisto aikoo koulutusuudistuksensa myötä vähentää pääsykokeita ja hyödyntää valinnoissa yhä enemmän ylioppilastutkintoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Erja Saarinen ihmetteli (HS Mielipide 17.4.), miksei yliopistojen valintakokeita voitaisi järjestää keskitetysti, jotta samalla kokeella voisi hakea opiskelemaan useampaan oppiaineeseen ja yliopistoon.

Olemme tiedostaneet ongelman Helsingin yliopistossa. Käynnissä olevassa tutkintorakenteen uudistuksessa vähennämme hakukohteita, mikä helpottaa hakijan valintaa ja pääsymahdollisuuksia. Vuoden 2017 syksystä alkaen kandidaatintutkintoon johtavat koulutukset järjestetään usean tieteenalan yhteisinä koulutusohjelmina, joihin useimmissa tapauksissa haetaan yhteisellä valintakokeella. Näin pyrkijällä on aiempaa paremmat mahdollisuudet saada opiskelupaikka, kun hän voi samanaikaisesti pyrkiä useammalle tieteenalalle. Muutos koskee jo ensi vuoden valintakokeita.

Tämä ei tietenkään lohduta tämän kevään pyrkijöitä. Valtiotieteellisessä tiedekunnassa on kuitenkin jo tehty pieniä parannuksia. Olemme yhdistäneet valintakokeita niin, että samalla kokeella voi halutessaan pyrkiä opiskelemaan kahta eri oppiainetta.

Kokonaisuutena Helsingin yliopisto aikoo koulutusuudistuksensa myötä vähentää pääsykokeita ja hyödyntää valinnoissa yhä enemmän ylioppilastutkintoa ja myös vaihtoehtoisia tapoja korvata perinteinen pääsykoe.

Yhdessä yliopistossa tehdyt parannukset eivät poista Saarisen kuvaamaa ongelmaa: eri yliopistojen saman oppiaineen pääsykokeet järjestetään samana päivänä, jolloin hakija voi osallistua niistä vain yhteen.

Kyseessä on valtakunnallinen ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan yliopistojen tiivistä yhteistyötä ja kansallista opiskelijavalintakoordinaatiota. Helsingin yliopisto on vahvasti sitoutunut opiskelijavalintojen sujuvoittamiseen.

Ullamaija Seppälä

opetuksesta vastaava varadekaani

valtiotieteellinen tiedekunta

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat