Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnäytepalvelusta on etua työttömälle

Kokeilun kautta väärien rekrytointien määrä pienenee.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On ollut mielenkiintoista seurata hallituksen uusia työllistämiskeinoja koskevaa keskustelua. Etenkin työnäytepalvelu on aiheuttanut melkoista hälinää ja porua. On kuitenkin hienoa, että hallitus haluaa kokeilla sitä. Vihdoin työttömällä työnhakijalla on käytettävissä se ainoa merkittävä etu suhteessa työpaikan vaihtajiin: aikaa, jonka voi nyt investoida perinteistä rekrytointiprosessia hyödyllisemmin oman osaamisen ja asenteen näyttämiseen.

Tutkimusten mukaan useimmat yritykset hakevat lähtökohtaisesti hyviä tyyppejä, osaamista ja etenkin sopivaa asennetta. Usein näistä tärkein on asenne. Perinteinen rekrytointimalli haravoi osaamisen osa-alueen hyvin, mutta raapaisee vain pintaa asennepuolella. Miten haastatteluissa tai testeillä varmistuu esimerkiksi siitä, onko kandidaatti itseohjautuva? Miten hän toimii tiimissä tai käyttäytyy vaikkapa konfliktitilanteessa?

Työnäytekulttuuria on toteutettu joukkueurheilussa, kuten jääkiekossa, jo pitkään. On pelaajia, joilla on takanaan huono kausi tai loukkaantumisia, ja näytöt puuttuvat lähihistoriasta. Tältä pohjalta voi olla vaikea saada suoraa sopimusta, mutta usein tarjotaan näytön paikka: tullaan ennalta sovituksi ajaksi joukkueeseen. Näytöt voivat johtaa sopimukseen tai sitten eivät.

Sovellettuna rekrytointiprosessiin näytön mahdollisuus madaltaa rekrytoijankin riskiä, kun pääsee näkemään ja kokemaan ennen työsopimuksen allekirjoittamista, millainen hakija on kyseessä. Jokaisella meillä on paljon sellaista osaamista ja asennetta, joista hyvä työnantaja pääsee hyötymään mutta joita on vaikea tuoda esiin cv:ssä tai haastatteluissa. Työnhakijan etu taas on päästä haistelemaan työpaikan tunnelmaa.

Nykyisin työtön ei saa tehdä oikeastaan mitään. Tai saa tehdä, mutta työttömyysturvan menettämisen riski on suuri. Nykymalli siis passivoi.

Työnäytepalvelua kritisoivat ovat oikeassa siinä, että malli ei sovi kaikille. On kuitenkin paljon aloja ja tekijöitä, joille se sopii. Malli sopii todennäköisesti parhaiten pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joissa resurssit ovat pienet ja väärän rekrytoinnin seuraukset voivat olla julmia. Usein pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on korkea kynnys tehdä työsopimuksia. Syynä voi olla vaikkapa epävarmuus siitä, onko henkilö hyvä tyyppi ja sopiva joukkoon.

Eräs liikkeenjohdon sparraaja on todennut, että työpaikkoja luodaan kokeilemalla. Uskon tähän. Esimerkiksi Sitran tutkimukset osoittavat, että piilotyöpaikkoja on paljon – ne vain odottavat oikeaa tekijää.

Kokeilun kautta väärien rekrytointien määrä pienenee ja arvion hyvästä tyypistä voi perustaa omakohtaiseen kokemukseen. Näytön kautta voi aueta ura unelmien tehtävissä uudella toimialalla.

Antti Harjuoja

Degerby, Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat