Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömän oikeusturva voi tulla paremmaksi

Ehdotuksen mukaan työttömällä olisi 30 vuorokautta aikaa tehdä korjaus tilanteessa, jossa hänelle on esimerkiksi työstä kieltäytyminen perusteena määrätty 60 päivän karenssi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työttömyysturvan uudistusehdotuksesta on julkisuudessa jäänyt vähälle huomiolle tärkeä työttömien oikeusturvaa parantava muutosehdotus. Ehdotuksen mukaan työttömällä olisi 30 vuorokautta aikaa tehdä korjaus tilanteessa, jossa hänelle on esimerkiksi työstä kieltäytymisen perusteella määrätty 60 päivän karenssi.

Nykyisin työstä kieltäytymisessä ei eritellä sitä, onko työtön todellakin kieltäytynyt työstä vai onko taustalla jokin inhimillinen tai tosiasiallisesti työttömästä riippumaton syy, jonka takia työtön ei ole jättänyt te-toimiston asettamassa määräajassa työhakemusta työtarjouksella osoitettuun työpaikkaan.

Aluksi kokeiluna ehdotetun muutoksen jälkeen työtön voisi omalla toiminnallaan osoittaa 30 päivän aikana sen, että hän on hakenut ja hakee edelleen aktiivisesti töitä ja tällöin te-toimisto voi perua karenssin. Jos karenssi tulee voimaan, työttömällä on ollut kuukausi aikaa järjestellä taloudelliset asiat ennen kahden kuukauden jaksoa ilman tuloja.

Te-toimiston karenssiin johtava lausunto työstä kieltäytymisestä voi olla perusteiltaan työttömän mielestä virheellinen tai työttömyysturvalain näkökulmasta tulkinnanvarainen. Nykyisin nämä tapaukset etenevät valitusmenettelyn kautta työttömyysturvalautakuntaan ja osa edelleen vakuutusoikeuteen.

Jos eduskunta tekisi lakiin ehdotuksen mukaiset muutokset, työttömien oikeusturvan parantumisen lisäksi tulisi valituskäsittelyssä huomattavia taloudellisia säästöjä valitusten määrän selvästi vähentyessä.

Toivottavasti ehdotus etenee laiksi tai vähintään työvoimaministeriö päivittää nykyiset omat työttömyysturvalain tulkintaohjeensa, jotta ne vastaisivat ehdotuksen oikeudenmukaisuusajatuksia.

Prosessirikkomuksesta rangaistu

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat